Na samom istoku Ciklada (skupini otoka i otočića u južnome dijelu Egejskoga mora) smjestio se Amorgos, prelijepi Grčki otok naseljen od prapovijesti, o čemu svjedoče brojna nalazišta. 

Da biste došli do intrigantnog otoka s otprilike 2000 stanovnika potrebno je ponešto truda i strpljenja. Aerodroma nema, a doploviti možete iz Atene, Mikonosa, Naksosa, Parosa ili Santorinija. Jednom kada stignete, snalaženje nije komplicirano jer je samo jedna cesta koja povezuje sjever otoka s jugom.

Na Amorgosu možete rentati automobil, quad ili bicikl. Valja imati na umu da za vjetrovitih dana bicikl nije najsretnije rješenje. Prilikom dolaska putnike u luci dočekuje karta otoka s natpisom „Dobrodošli na Amorgos. Ovdje vas nitko neće naći“. I doista, oni koji su ga posjetili kažu da ondje kao da vrijeme stoji. Neka bučnih gužvi ni kruzera, a umjesto sushija jede se svježa riba.

Amorgos je i dom jednom od najstarijih grčkih samostana: Panagia Hozoviotissa čudnovato je zdanje uklesano u stijeni, smješteno sjeveroistočno od glavnog otočkog naselja Kora. Do vrha 300 metara visoke litice gdje se ukazuje snježno bijeli samostan vodi otprilike tisuću stepenica, ali za prave stvari se vrijedi potruditi.

Bez hiperventiliranja, laganim tempom trebat će vam oko 20 minuta uspinjanja. Samostan je sagrađen za zaštitnicu otoka, Djevicu Mariju, u Grčkoj poznatoj kao Panagia. Ikona Bogorodice jednom godišnje tradicionalno putuje iz samostana do otočnih sela. Pobožni Grci u to vrijeme putuju iz svih krajeva zemlje u Amorgos kako bi se pomolili.

Kapelica na vrhu litice je doista nešto posebno, a nastala je u suradnji prirode i čovjeka. Pogled koji puca na veliko plavetnilo i igru sunca na njegovoj površini nećete tako lako zaboraviti. Nadahnuo je i Luca Bessona za neke od kadrova Velikog plavetnila. Čuvari samostana putnicima namjernicima nude osvježenje nakon strmog uspona kako bi se osvježili vodom, zasladili kakvim tradicionalnim slatkišem i osnažili mirisnom rakijom.

Raj na Visu: Uvala za dušu s robinzonskim restoranom u kojem nema menija, žurbe ni mjesta za one koji ne poštuju otok Mala travna - 1 Mala travna - 3 Mala travna - 4 +1 Mala travna - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju