Da se Zemlja neprestano mijenja, nije tajna, a otkriće koje već neko vrijeme fascinira istraživače jest razdvajanje tektonskih ploča drugog po veličini kontinenta na planetu, koje bi moglo dovesti i do stvaranja novog oceana.

"Ogromna pukotina polako razdvaja Afriku. Depresija poznata kao Istočnoafrički rasjed mreža je dolina koja se proteže duž otprilike 3500 kilometara, od Crvenog mora do Mozambika", piše Livescience.com.

Hoće li se Afrika potpuno raspasti i ako da, kada će se podijeliti? Istraživanja pokazuju da se Afrika polako otvara duž nekoliko linija, koje zajedno iznose više 6,35 milimetara godišnje, potvrđuje Cynthia Ebinger, predsjednica geologije na Sveučilištu Tulane u New Orleansu i znanstvena savjetnica Ureda za afrička pitanja američkog State Departmenta. 

U slučaju da se afrički kontinent uistinu razdvoji, postoje različite teorije kako bi se to moglo dogoditi. Prema jednom scenariju, veći dio Somalijske ploče odvaja se od ostatka afričkog kontinenta, a između njih se stvara more. Nova kopnena masa uključivala bi Somaliju, Eritreju, Džibuti i istočne dijelove Etiopije, Kenije, Tanzanije i Mozambika. Drugi scenarij uključuje odvajanje samo istočne Tanzanije i Mozambika.

Znanstvenici još uvijek ne mogu predvidjeti hoće li pukotina rasti dosadašnjim tempom, zbog čega bi se najprije otvorio oceanski bazen, poput Crvenog mora, a potom i manja verzija Atlantskog oceana, te hoće li se ubrzati raspadanje ili pak usporiti.

"Sadašnjim tempom more veličine sadašnjeg Crvenog mora moglo bi se formirati za otprilike 20-30 milijuna godina", objasnio je Ken Macdonald, profesor na Kalifornijskom sveučilištu u Santa Barbari za DailyMail.com.

Pukotina od 56 kilometara koja se pojavila 2005. godine već pokazuje znakove stvaranja nove vodene površine u blizini Etiopije. Tektonska aktivnost krivac je i za razdvajanje tla 2018. u Keniji, koji je pogodio zemlju nakon snažne kiše. Nastala pukotina dugačka nekoliko kilometara izazvala je kolaps u tom dijelu zemlje, a navodno i dalje raste.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju