Svi znamo neka osnovna pravila ponašanja u restoranima, pa tako ne pričamo punih ustiju, ne deremo se, ne dozivamo konobara kao da smo na tržnici... Uglavnom, pravila se trudimo – slijediti. Ipak, uvijek postoje i neki lokalni običaji koji vas iznenade, pa ako se spremate na put u neku od sljedećih zemalja, ne bi bilo loše da se držite sljedećih pravila...

1. Ne naručujte juhu ljeti i ne pijte kavu s mlijekom nakon ručka (Italija)

Ako vas put u ljeto nanese na „Čizmu“, nemojte uopće pokušavati tražiti juhu na meniju restorana. Mnogi talijanski restorani smatraju je „zimskim“ jelom, pa je u ljeti u potpunosti sklanjaju iz ponude. Također, kad je riječ o kavi, u popodnevnim satima, kad ste završili s ručkom, nemojte naručivati onu kojoj je dodano mlijeko, već isključivo zatražite espresso. Naime, Talijani smatraju kako nakon jela nije zdravo konzumirati mlijeko, tako da macchiato radije sačuvajte za jutarnje narudžbe...

Spavanje Zanimljivosti Inemuri: Strani ritual zbog kojeg u Hrvatskoj možete dobiti otkaz

2. Ne pokazujte potplate svojih cipela (Turska)

U turskim restoranima, ali i kafićima, smatra se nepristojnim sjediti tako da drugi mogu vidjeti potplate vaših cipela. Jednostavno, s njima hodate po ulici i samim time, smatra ih se prljavim. Nadalje, što više možete pojesti, vaš ljubazni domaćin koji vas je pozvao na večeru biti će sve sretniji, a zgodno je i znati kako se „dobar tek“ ovdje poželi kad ste gotovi s jelom.

3. Ne očekujte da će vas uvijek konobari poslužiti (Švedska)

Kad ste u kafiću, nemojte uvijek očekivati kako će konobar doći k vama. Tako da, nekad naručite za šankom, platite i uzmite kavu, jer je Šveđanima self service ideja i više no bliska.

4. Ne dodavajte hranu jednom rukom (Tajland)

U Tajlandu se tradicije itekako poštuju, a turistima ih nije najlakše uvijek razumijeti. Nepristojnim se smatra dodavati hranu jednom rukom, tako da kad proslijeđujete zdjelu ili tanjur, svakako koristite dvije ruke.

Slika nije dostupna Zanimljivosti Bravo, Hrvati! Većina svijeta koristi pomične stepenice pogrešno - ali ne i mi

5. Ne bojte se kašnjenja (Tanzanija)

Ako vas netko pozove u kafić ili restoran, nikad nemojte doći na vrijeme. Lokalni običaji kažu da, ako zakasnite 15 -20 minuta, respektirate osobu koja vas je pozvala. Prilično čudan običaj, ali „ispoštovati“ kašnjenje ne bi trebao biti problem.

6. Ne puštajte vilicu iz ruke (Čile)

U ovoj južnoameričkoj zemlji, ljudi nikad, ali baš nikad ne jedu rukama. Čak i pizzu ili pomfrit, koje se često konzumira rukama, Čileanci jedu vilicom. I da, kad završite obrok, neka vam ne padne na pamet polizati nož ili vilicu, jer se to smatra prilično nepristojnim.

7. Ne kucajte čašama (Mađarska)

Prilikom zdravice kod naših susjeda, ni slučajno ne kucajte čašama. Ne, nije da Mađari ne vole proslave, ali razlozi su jednostavno – povijesni i sežu u 19. stoljeće, kad su Austrijanci jednom prilikom, nakon ratnog sukoba, na ovaj način proslavljali pobjedu nad Mađarima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju