U mnogim zemljama vas mogu otpustiti ako vas uhvate da spavate na poslu, ali ne i u Japanu. Ondje je drijemanje za uredskim stolom ili u podzemnoj potpuno uobičajeno i zove se "inemuri", a prevodi se kao "spavanje na dužnosti". Argument za spavanac je taj što se zaposlenici ubijaju od posla do iznemoglosti.

Ta je japanska tradicija ukorijenjena u kulturi tisuću godina i ne odnosi se samo na drijemanje na poslu nego i u trgovinama, kafićima ili klupama u parkovima. Bez obzira na gužve, javni prijevoz u Japanu može podsjećati na velike spavaonice, a drijema se bez straha od džepara. Razlog tome, objašnjavaju znanstvenici jest taj što gotovo 40 posto Japanaca noću spava manje od šest sati.

Pospanci s Balija

Na Baliju je uobičajeno leći u krug na pijesak s ostalim stanovnicima i trenutno pasti u duboki san. Ta se tehnika postiže meditacijom, a radi se o kulturološkom fenomenu koji omogućuje Indonežanima da se oslobode od stresa i straha.

Švedska - 1 Zanimljivosti Najbolji švedski rituali: Znate li što Šveđani rade četvrtkom?

Spavanje s ljubimcima

Iako spavanje sa psom ili mačkom u krevetu nije neuobičajeno, u Americi je manje vjerojatno da provedete noć bez četveronožnog ljubimca u krevetu. Ondje čak 71 posto ljudi spava s mačkama i psima, a prema istraživanjima, oni imaju kvalitetniji san.

Ništa bez sieste

Dvadeset minuta do pola sata spavanja nakon ručka u Španjolskoj je potpuno normalna stvar. Popodnevni spavanac uobičajen je još od sredine 20. stoljeća, a trend su pokrenuli poljoprivrednici kako bi pobjegli s jakog sunca.

Bebe na snijegu

Dok Španjolci spavaju na suncu, Skandinavci ostavljaju bebe da spavaju vani toplo obučene u kolicima bez obzira na temperature koje se kreću oko nule. U švedskim je vrtićima uobičajeno da spavaju vani umotane u dekice jer roditelji smatraju da će biti zdravija.

Italija Zanimljivosti Najbolji rituali: Znate li što Talijani rade četvrtkom?

Što više, to bolje

U Australiji je Aboridžinima uobičajeno spavati u društvu. Madraci se slažu u redove, a uobičajeno je da stariji članovi zajednice spavaju na vanjskim stranama kako bi zaštitili mlađe. Razlog tome je kvaliteta sna koja se poboljšava osjećajem sigurnosti. U Egiptu je također normalno dijeliti spavaću sobu sa svim članovima obitelji.

Čista sloboda

U Bocvani je uobičajeno spavati u bilo koje doba dana i noći, poput lovaca. Vrijeme za spavanje ne diktira sunce, nego unutarnji sat zbog kojeg se odlazi na spavanje usred dana ili noći.

Lutke protiv mora

U Gvatemali i odrasli spavaju s lutkama. Male ručno rađene lutke tradicionalno su se davale djeci kako bi im prije spavanja otkrila sve svoje brige. Zatim bi ih ona stavila pod jastuk, a do jutra bi im lutke prenijele mudrost kako da riješe probleme.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju