Mawsynram je selo površine 2,7 četvorna kilometara u indijskoj državi Meghalaya na sjeveroistoku zemlje. S godišnjim prosjekom od 11.872 milimetara kiše smatra se najvlažnijim mjestom u Indiji, a Guinnessova knjiga rekorda računa kako je riječ i o najvlažnijem mjestu na svijetu.

Iako su ovu titulu pokušali osporiti kolumbijski gradovi Lloro i Lopez de Micay koji su u periodu od 1952. do 1989. godine imali 12.717 milimetara kiše, odnosno 12.892 milimetara kiše (u periodu od 1960. do 2012. godine), to im nije pošlo za rukom.

Guinnessova knjiga rekorda zabilježila je kako je Mawsynram imao više padalina 1985. godine kada je palo 26.000 milimetara kiše. Za usporedbu Osijek je prošle godine imao tek 649,6 mililimetara padalina.

Veliku količinu padalina Indijci u ovom suptropskom području mogu zahvaliti geografskom položaju, odnosno blizini Bengalskog zaljeva.

Stanovništvo u Mawsynramu se prilagodilo kišnim uvjetima, pa iz kuće nikad ne izlaze bez kišobrana. Uglavnom se bave poljoprivredom, a na obrađivanje polja idu s improviziranim prekrivačima za glavu (knups) koji izgledaju kao predimenzionirane košare.

Najsuši period imaju u prosincu i siječnju kada padne tek 60 mililimetara kiše. Upravo tada se pripremaju za monsunsku sezonu, popravljaju krovove na kućama, spremaju drvo za ogrijev te izrađuju knups od bambusa, trave i plastike.

Unatoč dobrim pripremama svake se godine moraju baviti s poplavama, proklizavanjem tla i gubitkom električne energije što im značajno otežava život. Kako izgleda život u najvlažnijem mjestu na svijetu pogledajte u YouTube videu Happy Travelera.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju