Iako se nalaze na samom sjeveru europskog kontinenta, iako im noć zna trajati i dulje od dana, iako dobar dio godine provode na temperaturama ispod ništice, Finci su najsretniji narod na svijetu. Zašto je to tako, pokušat ćemo shvatiti kroz sljedećih 11 razloga!

Finci provode mnogo vremena u prirodi

Oko 70 posto teritorija zemlje nalazi se pod šumama, pa je to možda razlog zbog kojeg Finci rado vrijeme provode u prirodi. Okruženi šumom i prirodom, osjećaju se mirnima, a neke su od najpopularnijih aktivnosti duge šetnje i vožnja biciklom.

Bogatstvo voda

Finska se naziva i "zemljom tisuću jezera". Ta jezera rezultat su glacijacije koja je završila prije 10 tisuća godina. Voda u finskim jezerima toliko je čista i zdrava da je možete piti direktno kod kuće iz slavine (OK, može se još uvijek i u Hrvatskoj, ali ogroman dio svijeta pije – flaširanu vodu), a gotovo svaki restoran ponudit će vam i besplatnu vodu u bokalu, čak i ako ne pitate.

Novac za djecu

Finski roditelji svaki mjesec za svako dijete dobivaju 100 eura, a zanimljivo je da taj "dječji doplatak" vrijedi do djetetove sedamnaeste godine. Taj novac neki troše, ali većina roditelja stavlja ga sa strane te ga djetetu daju prilikom selidbe iz kuće. Dakle, nije teško shvatiti kako velika većina mladih Finaca starta s 20-ak tisuća eura na štednoj knjižici...

Srame se letjeti: Trebaju li i Hrvati prihvatiti švedski pokret? Avion u zraku Avion Avion +1 Avion

Najbolja pizza na svijetu

Cijela priča počela je s nekadašnjim talijanskim premijerom Silvijem Berlusconijem, koji je jednom prigodom, u moru gafova po kojima je bio poznat, uspio izjaviti da nije ljubitelj finske hrane i da se ona ne može mjeriti s talijanskom. Posljedica? Tri godine kasnije Finska je osvojila natjecanje u spremanju pizza te iza sebe ostavila upravo Italiju, a pobjednička pizza zvala se – Berlusconi.

Kraljevi recikliranja

Finci su davnih dana shvatili kako je recikliranje potreba, pa se čak više od 90 posto otpada – reciklira. Devet od deset plastičnih boca moguće je reciklirati, a kod staklenih postotak je još i veći.

Povjerenje u policiju

Građani ovdje itekako vjeruju policiji. Povjerenje je iznad 90 posto, a i povjerenje u ostale institucije također je na visokom nivou. Dakle, kod Finaca ne postoji problem nepovjerenja u institucije...

Neobični sportovi

Teško je ovo uopće i nazvati sportovima, ali nije ih lako ni staviti u neku drugu kategoriju. Bacanje mobitela u dalj, nošenje žene, lov na komarce, sviranje zračne gitare, sve to Finci, manje ili više, baštine.

Pravo na internet

Točno prije 10 godina Finska je postala prva zemlja na svijetu koja je pravo na internet proglasila temeljnim ljudskim pravom. Vlada je naložila pružateljima usluga da brzina mora biti najviša moguća te da internet mora biti dostupan svima.

Kako izgleda život u najhladnijem naseljenom mjestu na svijetu? Ojmjakon - 7 Ojmjakon - 2 Ojmjakon - 1 +5 Ojmjakon - 8

Ludi za kavom

Prema podacima Internacionalne organizacije za kavu, Finci su drugi na svijetu prema konzumaciji kave po glavi stanovnika. Recimo da im, unatoč uvriježenim mišljenju, mi nismo ni blizu.

Besplatno obrazovanje

Od malih nogu djecu se usmjerava na učenje jezika, pa u Finskoj većina stanovnika govori perfektan engleski. Obrazovanje je u školama, kao i na sveučilištima, besplatno, a finski obrazovni sustav jedan je od najboljih na svijetu.

Selo Djeda Božićnjaka

Da, da, malo selo u Laponiji imena Joulupukki može se posjetiti tijekom cijele godine. Finski Djed Božićnjak čak ima i putovnicu, iz koje saznajemo kako je oženjen te rođen "nekad davno". Eto, tu očito vjeruju u bajke, pa je mnogima možda zato i život bajka!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju