Ako tražite tropski raj, ne tražite dalje od Filipina. Ova država jugoistočne Azije može se pohvaliti s više od sedam tisuća otoka s bijelim pješčanim plažama, kristalno čistim morem i slikovitim krajolicima. Da ne spominjemo, gostoljubivost lokalnog stanovništva je neusporediva.

Možete istražiti drevne rižine terase u Ifugaou ili uživati u bogatom noćnom životu Manile. Za jedinstveno iskustvo posjetite otok Palawan gdje možete plivati podzemnim rijekama i veslati lagunama okruženima vapnenačkim liticama. Hrana na Filipinima također je priča za sebe - probajte adobo (slano jelo od soja umaka i octa) ili lechon (odojak pečen na drvenom ugljenu).

Uz povoljni smještaj i beskrajne mogućnosti za avanturu, lako je shvatiti zašto se putnici stalno vraćaju na ovu jedinstveno mjesto, na kojem je dom pronašlo oko 113 milijuna ljudi.

U nastavku istražite 10 zanimljivih činjenica koje vjerojatno niste znali o Filipinima.

1. Na Filipinima se govori oko 175 jezika, od kojih se 171 smatra "živim", dok za četiri plemenska dijalekta nema poznatih živih govornika. Službeni jezici zemlje su filipinski (temeljen na tagalogu) i engleski, a cebuano i ilokano također su popularni u nekim regijama.

2. Oko 11 posto stanovništva Filipina, šte je više od 11 milijuna ljudi, radi u inozemstvu. Zapravo, Filipini su najveći „izvoznik“ medicinskih sestara u svijetu, s oko 25 posto svih inozemnih medicinskih sestara koje dolaze iz te zemlje. U Sjedinjenim Državama Filipinci su druga najveća azijsko-američka skupina iza  Kineza.

3. Filipini proizvode i izvoze više kokosovih oraha nego bilo koja zemlja na svijetu, otpremajući u svijet oko 19,5 milijuna tona svake godine.

4. Dok većina država u jugoistočnoj Aziji prakticira budizam, Filipini su jedina azijska nacija koja je pretežno kršćanska, s 90 posto stanovništva koji se deklariraju kao kršćani, od čega su oko 80 posto stanovnika rimokatolici. Razlog tome je španjolski kolonijalni utjecaj.

5. Filipinci su vrlo društveni, te puno vremena provode s obitelji i prijateljima. No, osim uživo, oni obožavaju slati poruke. Zapravo, procjenjuje se da Filipinci pošalju oko 400 milijuna tekstualnih poruka svaki dan, što je oko 142 milijarde tekstualnih poruka godišnje, čime su zaslužili naziv "prijestolnica slanja poruka u svijetu".

6. Filipinski otok Palawan je proglašen jednim od najboljih otoka na svijetu od strane Condé Nast Travelera, Travel & Leisure i drugih publikacija, zahvaljujući prirodnoj ljepoti koja oduševljava brojne turiste u potrazi za rajem na zemlji. Posjetitelji mogu istraživati bijele pješčane plaže, kupati se u lagunama, uživati u obilasku otoka, pronaći neke od najboljih ronilačkih objekata na svijetu, pa čak i prijeći podzemnu rijeku u gradu Puerto Princesa, koja je mjesto svjetske baštine UNESCO-a.

7. Jeepneyi su jedinstveni oblik javnog prijevoza koji mnogi u Manili i drugim mjestima na Filipinima koriste svaki dan. Zapravo, to su džipovi proizašli iz tisuća vojnih džipova koje je američka vojska ostavila nakon Drugog svjetskog rata. Snalažljivi Filipinci proširili su kabine kako bi primale oko 18 putnika za vruće, neravne i prašnjave vožnje ulicama. S cijenom od samo oko 8 pesosa (20 američkih centi) to je jedan od najjeftinijih načina za kretanje, a procjenjuje se da oko 50 tisuća džipova dnevno vozi samo u Manili. Nemaju utvrđene rute, pa putnici samo uskoče u džip koji ide u njihovom smjeru, daju novčić naprijed vozaču i pozvone kada žele sići.

8. Čak i među bezbrojnim prirodnim čudima Filipina, otok Camiguin ističe se među većinom jer se na njemu nalazi najviše vulkana po kvadratnom metru od svih otoka na Zemlji, a ovo je ujedno i jedini otok na planetu s više vulkana (7) nego gradova (5).

9. Tajfuni izazivaju pustoš na Filipinima gotovo svake godine, a 2013. godine super tajfun Haiyan (lokalno ga nazivaju Yolanda) je donio najjače vjetrove ikada zabilježene na kopnu, kao i najjaču jednominutnu brzinu vjetra od 315 km/h. Nažalost, to je bio i najsmrtonosniji tajfun u povijesti Filipina, usmrtivši najmanje 6100 ljudi i raselivši milijune osoba iz svojih domova.

10. Filipinci su topli, sretni i imaju sjajan smisao za humor! Zapravo, Filipini su jedna od najsretnijih zemalja na svijetu. Imaju neobičan smisao za humor, jer šala, bezbrižna šala, pa čak i pjevanje im pomažu da se nose s teškim siromaštvom, poteškoćama i prirodnim katastrofama. Bez obzira na razlog, život na Filipinima je osmjeh, smijanje i uživanje u svakom trenutku s ljudima oko vas!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju