Riječ je o šetnjama koje su besplatne i lokalno organizirane s ciljem da se ljudi okupljaju radi zajedničkog istraživanja, razgovora i uživanja u svojim kvartovima. Za razliku od klasično vođenih šetnji ove su sličnije razgovoru uz šetnju. Voditelji dijele svoja iskustva i znanja, ali također potiču diskusije i sudjelovanje šetača.

Tako su primjerice šetnju u Colchesteru u V. Britaniji vodila braća od 6 i 4 godine, koji su šetačima pokazivali mjesta na kojima se vole igrati. U Ljubljani su na šetnju došli članovi gradske uprave kako bi porazgovarali o mogućim budućim namjenama zapuštenog gradilišta.

U srcu Toronta, u Kanadi, šetnju su vodili članovi lokalnog udruženja pridošlica koji su tek nedavno došli u grad, ali su brzo u njemu pronašli ugodno društvo. Inače, priču o kvartovskim šetnjama pokrenula je Jane Jacobs, urbanistica i aktivistica koje je gradovima prilazila na posve nov i do tada nepoznat način, kao na socijalne cjeline.


Neprofitna organizacija Jane's Walk ima sjedište u Torontu i koordinira šetnje diljem zemaljske kugle te organizira Jane's Walk Festival koji se ove godine održava od 1. do 3. svibnja. Ipak, zagrebačke šetnje neće se odvijati na te datume već u dane prije i poslije Praznika rada. Pogledajte cijelu "šetačku ponudu" 8. svibnja i odaberite što vam se najviše sviđa.

RASPORED ŠETNJI:


08.05.2015., Knežija i Srednjaci: od sela preko predgrađa do grada, sastanak ispred Centra za kulturu Trešnjevka u 18h, voditelj Vanja Radovanović

08.05.2015., Leafy Zagreb - urban wilderness rediscovered (šetnja na engleskom jeziku), sastanak na Britanskom trgu u 18h, voditeljice Iva Silla i Andrea Pisac

08.05.2015., Krug po Maksimiru - sastanak ispred Centar za kulturu Maksimir u 18h, Švarcova ulica, voditeljica Anita Končar.

08.05. 2015, Šetnja Podsusedom - sastanak na Podsusedskom trgu u 18h, voditeljica Andreja Kolić.

Napomena: Sve šetnje se odvijaju bez obzira na vremenske uvjete!

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju