SCOTT MCKENZIE - SAN FRANCISCO (BE SURE TO WEAR FLOWERS IN YOUR HAIR)

Kao i do sada u ovoj našoj maloj enciklopediji pjesama posvećenih svjetskim gradovima, svaki grad ima svoju 'neslužbenu himnu', izuzetak nije ni grad slobodne ljubavi San Francisco. U ljeto 1967. hippie pokret je bio u punom zamahu, najnaprednija američka država Kalifornija bila je utočište za sve one koji su željeli izraziti ljubav prema svemu što im se našlo na putu. Refren pjesme u kojem kada si krenuo u San Francisco 'budi siguran da imaš cvijet u kosi' postao je moguće najcitiraniji stih cijele generacije i sam u grad doveo tisuće ljudi željne slobode u svakom smislu. Nažalost, taj 'američki san' se rasplinuo nekoliko godina kasnije, a neki novi San Francisco je postao grad policijskog detektiva 'Prljavog Harrya'.


TONY BENNETT - I LEFT MY HEART IN SAN FRANCISCO

Kao što smo rekli SF je grad ljubavi, a nerijetko se i spominje u kontekstu kada ljubavni par čine dvije osobe istog spola. Tako su jedan George i jedan Douglass nakon što su se doselili iz New Yorka u San Francisco, oduševljeni gradom, posvetili mu pjesmu. Pjesmu je snimilo par pjevača, ali tek deset godina nakon nastanka, kada se pjesme dokopao jedan od najčuvenijih 'croonera' Tony Bennett ona je postala planetarni hit koji je svojim autorima donio uspjeh mjeren milijunima dolara. Sam Tony za pjesmu kaže da je to pjesma koja je preokrenula njegovu karijeru i da nije 'ostavio srce u San Franciscu' vjerojatno nikada ne bi postao svjetsko ime.


ARCTIC MONKEYS - FAKE TALES OF SAN FRANCISCO

A sada nešto sasvim drugačije, pogotovo od uvijek cool Tony Bennetta. Ova pjesma nije direktno vezana uz 'američki grad slobodne ljubavi' već u svom tekstu ironizira lokalne britanske bandove koji o sebi misle da vrijede više no što stvarno jesu jer 'njihove lažne priče o San Franciscu odjekuju prostorijom'. Tekst u slobodnom prijevodu: '...on kaže da je iz San Francisca, a ustvari je iz Hunter's Bara (predgrađe Sheffielda u Engleskoj)'. Grupa Arctic Monkeys doživjela je pravi uspjeh u Engleskoj 2006. godine zahvaljujući 'gerila' kampanji svojih pjesama koju su vodili internetom i na svojim koncertima. Ova pjesma nalazi se na njihovom prvom albumu i veliki je hit među fanovima, što znači da ćete ju čuti skoro na svakom njihovom koncertu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju