EAGLES - HOTEL CALIFORNIA

Ako ste ikada pokušali naučiti svirati gitaru, uvod i solo na kraju pjesme Hotel California su vam sigurno bili neki od zadataka. Pjesma koja je obilježila karijeru grupe Eagles napisana je 1977. godine (iako mnogi misle da je pjesma snimljena 60-ih u doba hippie pokreta) za istoimeni album. Pjesma priča priču o putniku koji dolazi u luksuzni hotel koji se na prvi pogled čini ugodnim i interesantnim, ali postaje mjesto iz noćne more koju ne možete napustiti. Eaglesi kažu da su tekstom htjeli opisati glazbenu scenu u SAD krajem 70-ih godina i da govori o pohlepi, hedonizmu i auto destrukciji koja je prožimala glazbeni svijet. Deseci su obrada ove pjesme odsvirani kroz godine, ali nijedna tako dobra kao ona Gipsy Kingsa za soundtrack filma Big Lebowski.

RED HOT CHILI PEPPERS - DANI CALIFORNIA

Crvene ljute papričice su institucija rock glazbe i njihov album 'Blood Sugar Sex Magik' s početka karijere je remek djelo 90-ih. Band je nakon toga napustio gitarist John Frusciante koji se vratio nakon nekoliko blijedih albumskih izdanja benda. Njegovim povratkom usljedila je serija odličnih albuma i planetarne popularnosti. Međutim album 'Stadium Arcadium' iz 2006. godine je bio najslabija karika albuma s Fruscianteom kao gitaristom. Album je bio kao rađen za radijske i tv programe, ispeglanog zvuka za uši široke mase, pa i nečudi da je prvi singl 'Dani California' odmah se našao na #1 svih mainstream top lista. Pjesma tekstom govori o uobičajnoj djevojci s američkog juga koja dolazi u Kaliforniju živjeti život okakvom pričaju mediji. Glazbeno, kada čujete zarazni gitarski riff i uvjerljivu ritam sekciju ne možete ostati mirnih nogu. Puno interesantniji je spot za pjesmu u kojem članovi benda prikazuju povijest rock glazbe od Elvisa do Red Hot Chili Peppersa. Na kraju, razočaran zvukom albuma koji je izašao iz produkcije John Frusciante ponovno napušta bend - s pravom!

BOBBY WOMACK - CALIFORNIA DREAMING

Original ove pjesme naravno pripada bendu The Mamas & The Papas i jedna je od najpoznatijih pjesama koju su iznjedrile 'lude 60-te'. Članovi benda napisali su pjesmu za vrijeme svog život u 'hladnom' New Yorku i kako sam naslov pjesme kaže sanjajući toplu Kaliforniju. Svi sigurno znate kako ide originalna verzija, a mi vam predstavljamo jednu od najboljih obrada u izvedbi doajena soul glazbe Bobbya Womacka.

Još odličnih pjesama o Kaliforniji:

Led Zeppelin - Going to California
Kings of Leon - California Waiting
Ramones - California Sun
R.E.M. - I Remember California
Wilco - California Stars
The Beach Boys - California Girls
Joni Mitchell - California
Dead Kennedys - California Über Alles

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju