Četiri nova crafta iz linije 5th Element predstavljena su jučer na beer tasting eventu u zagrebačkom restoranu Batak Grill. Za ovo događanje, grill majstori poznatog zagrebačkog restorana osmislili su poseban meni koji nadopunjuje bogate okuse Stout 4.2., Bonner, Voodoo i Protein piva. I ovi su noviteti izašli iz radionice poznatog majstora pivara i velikog promotora domaće craft scene Kreše Marića.

Brend Peti element rođen je 2014. kao doprinos Pivovare Daruvar rastućoj hrvatskoj craft sceni. To je linija posebno promišljenih piva iza koje stoji filozofija o Petom elementu - u osnovi svakog piva samo su četiri sastojka: voda, slad, kvasac i aromatični hmelj. Njihovi su simboli vrlo mistični: voda, zemlja, zrak i vatra, a vječno traženje harmonije i sklada u beskraju mogućnosti koje pružaju elementi zove se - ljubav. Upravo je ljubav majstora pivara, presudni - peti element!

Sad već čuveni craftovi Petog elementa Bart, Lela, Aba, IIPA i Gerweiss osim ljubavi svog majstora pivara upoznali su i ljubav brojnih pivskih znalaca u Hrvatskoj i okolici. Njihovi nasljednici upravo kreću istim stopama kako bi dodatno obogatili ovu liniju, a ljubiteljima piva ponudili još zanimljivije, zabavnije i raznovrsnije okuse craft piva.

Woodoo Woodoo (Foto: PR)

Veliku pozornost javnosti već u prvim danima nakon svog izlaska privuklo je prvo hrvatsko proteinsko pivo Peti element Protein beer razvijeno u suradnji s Polleo Sportom - najvećim specijaliziranim lancom trgovina sportske prehrane. Svaka boca ovog piva sadrži 5-7g Whey proteina (protein sirutke), a dolazi kao nefiltrirano pivo što mu daje izvrstan izvor prirodnog B vitamina iz pivskog kvasca. S manjim postotkom alkohola od 4,5% idealan je kao osvježenje za sve rekreativce i sportaše koji vole uživati u pivu. O 'pivu nakon teretane' govorio je i Mislav Pokrovac, predstavnik Polleo Sporta.

Još jedan novitet iz radionice Kreše Marića jest i Bonner - tradicionalna proizvodnja piva u Pivovari Daruvar još od 1840. godine uvijek je bila temeljena na češkim korijenima proizvodnje svijetlog lager piva. Nadopunjujući liniju Petog elementa još jednim pivom, Pivovara Daruvar vratila se svojim korijenima proizvodnjom najomiljenijeg pivskog stila – svijetlog, dugo odležanog i ugodno ohmeljenog piva sa češkim štihom – Bohemian pilsnera. 

> Mudar razlog: Zašto je bolje naručiti dva piva nego jedno

Osim ova dva svijetla i laka piva javnosti su predstavljena i dva tamna.
Stout 4.2. pivo izrazito je crne boje koje u potpunosti naglašava dubinu zemlje iz koje ječam preuzima svoje arome. Karakterizira ga intenzivna aroma kave i crne čokolade koju nakon ispijanja upotpunjuju gorčina hmelja i aroma cikorije.

Krešo Marić i Mislav Pokrovac Krešo Marić i Mislav Pokrovac (Foto: PR)

Povećani sadržaj alkohola ovog foreign extra stouta dobro je balansiran sa sladnim aromama i čini ovo pivo okrepljujućim, osobito kada se dijeli.
Za kraj tu je Voodoo po stilu to je wooden aged fes - naglašena aroma kave i crne čokolade koja proizlazi iz visokog udjela prženih sladova te dugotrajnog odležavanja na drvenim strugotinama francuskog hrasta čini ovo pivo toliko posebnim. Ono grije, omamljuje i - ostavlja dojam. Gosti na eventu imali su priliku kušati ovo pivo u nesvakidašnjoj kombinaciji s desertom od tamne čokolade i uvjerili se kako se i pivo može vrlo skaldno uparivati s hranom kroz sljedove.

> Znate li koje je najbolje vrijeme za ispijanje piva?

Prodaja ovog brenda u protekloj je godini porasla čak 60%, u Pivovari Daruvar, tvrtki koja stoji iza ove brend linije vjeruju u daljnji rast, a nastavit će se i proširenje linije novim proizvodima.Osim što osvaja tržište, Peti element osvaja i nagrade pa je tako na nedavno održanom festivalu FEST.A PAK&PRINT dodjeli nagrade CROPAK Peti element osvojio prvu nagradu u kategoriji ambalaža proizvoda/serije – zanatsko (craft) pivo.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju