Kad je riječ o Novom Zelandu, prva asocijacija svima je vjerojatno prekrasna priroda. Na drugu ćete reći „uh, kako je to daleko“, na treću se sjetiti brojnih sunarodnjaka koji su emigrirali put ove oceanske zemlje, a na četvrtu se možda i sjetite Maora i ragbi ekipe. No ovo je priča o nečemu sasvim drugom.

Ovo je priča o toaletu skrivenom u udaljenom novozelandskom gradu. Pet sati vožnje sjeverno od Aucklanda i doći ćete do grada Kawakawa, točnije do toaleta, koje svake godine posjećuju brojni turisti, a s obzirom na autora toaleta – stvari postaju jasnije.

Naime, projektirao ga je slavni austrijski arhitekt i umjetnik Friedensreich Hundertwasser. Njegov rad, koji obuhvaća doslovno sve (od džepnih slika pa do cijelih zgrada) najbolje možete vidjeti u Beču, gdje se nalazi i njegova slavna kuća. No s obzirom na to da se još sedamdesetih godina prošlog stoljeća Hundertwasser preselio na Novi Zeland, ostavio je nešto i tamo. Doduše, samo jedno djelo, a riječ je o ovom – toaletu.

 

 

Toalet je završio 1999., a da sljedeće godine nije umro ploveći brodom, možda bi još koje njegovo djelo krasilo Novi Zeland. Ovako svi turisti koje svakodnevno srećete u Kawakawi čekaju red na WC, i to kako bi ga fotografirali.

Za izradu toaleta čuveni Austrijanac koristio je cigle iz srušene zgrade novozelandske banke, pločice koje su izradili studenti, prazne boce te komadiće betona, čelika i bakra. Također, ovaj udaljeni grad nije odabran slučajno, već je ideja bila da turisti svrate i u njega kad idu do slavnog Zaljeva otoka.

To im je itekako pošlo za rukom, pa se sad Kawakawa, ali i regija, nazivaju Hundertwasserovim područjem.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju