Putovanje vlakom od svih dostupnih prijevoznih sredstava na dalje relacije ekološki je najprihvatljivije, a sada se penje za stepenicu više. Australija je dobila prvi vlak u svijetu na solarni pogon – Byron Bay Train.

Byron Bay vlak u Australiji - 4 Byron Bay vlak u Australiji - 4 (Foto: Byron Bay Railroad)

Byron Bay Railroad Company nedavno je restaurirala jedan stari vlak i popravila 3 kilometra pruge i most, koji su bili izvan funkcije, kako bi lokalcima i turistima osigurala jeftin javni prijevoz na toj kratkoj relaciji.

Solarni paneli, dizajnirani specijalno za vlak, smješteni su na vagonima i pune bateriju koja pokreće sve sisteme u vlaku, uključujući pogon, rasvjetu i drugo... Vlak na jednom punjenju može voziti 12 do 15 puta, a u slučaju "nestašice" sunca više dana zaredom tu je i dizelski motor, ali vlak se može napuniti i zelenom energijom kod lokalnih tvrtki.

U vlaku ima 100 sjedećih i dodatna stajaća mjesta, pristup za osobe u kolicima te prostor za prtljagu, bicikle, daske za surfanje i drugo, što sve prevoze besplatno. Putnici mogu uzeti povratnu kartu između plaža North i Sunrise.

Byron Bay vlak u Australiji - 6 Byron Bay vlak u Australiji - 6 (Foto: Byron Bay Railroad)

Za putovanje u jednom smjeru cijena krate je 3 dolara. S obzirom na to da su vozači i kondukteri još na obuci, vlak ne vozi redovno, no do kraja mjeseca trebao bi biti u punom pogonu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju