U samom srcu Slavonije, na osunčanim južnim padinama Krndije, već stoljećima se razvija kult uzgoja vinove loze i stvaranja vrhunske vinske kapljice. Ovu bogatu kutjevačku tradiciju danas i više nego uspješno održava legendarni hrvatski vinar Vlado Krauthaker čija vina prolaze kroz pažljiv proces proizvodnje na 45,3º paraleli, na istoj onoj gdje se nalaze i vrlo poznata svjetska vinogradarska područja Bordeaux, Piemont, Val du Rhone i Oregon.

Još su stari Rimljani ovo područje nazvali Zlatnom dolinom (Vallis Aurea), zahvaljujući izdašnosti i kvaliteti plodne slavonske zemlje, "Njegujući tradiciju, posebnu pažnju u obradi vinograda posvećujemo korištenju starih tehnika koje su se primjenjivale prije više od 100 godina. U skladu s time, poslove obrade zemlje i vinove loze obavljamo kako se to radilo nekad – s konjima“, ističe Krauthaker.

O kvaliteti i kontinuitetu vina Krauthaker najbolje govore brojne svjetske nagrade i priznanja koje je vinarija osvojila. Njihova su vina tako prisutna i izvan granica Hrvatske, a nalaze se na tržištima preko 15 zemalja svijeta, kao i na vinskim kartama prestižnih svjetskih restorana poput Moti Mahal, The Fat Duck, Thomas Cubitt i China Tang u Londonu, La Cape i La Cite du Vin u Bordeauxu te u restoranu s Michelinovom zvijezdicom Bloom in the Park u švedskom Malmöu.

Krauthaker je u Hrvatskoj sinonim za vrhunsku graševinu, no zahvaljujući pogodnoj klimi i kvalitetnoj zemlji kutjevačkog vinogorja, ovdje se uzgajaju i druge poznate svjetske sorte grožđa. „Ukupno proizvodimo 25 različitih etiketa vina, a sam proces uzgoja grožđa temeljimo na ekološkim principima. Toliko je detalja i nijansi koje utječu na konačni proizvod, te je za vrhunsko vino presudno u pravom trenutku prepoznati što nam priroda govori, za što je potrebno iznimno iskustvo i znanje“, objašnjava Krauthaker.

Krauthaker Pinot sivi 2016, živo je i toplo vino, s dobro iskazanom voćnosti i svježinom te s dosta mladenačkog nerva, bez začinskih utjecaja drva. Sjajeće slamnato-žute boje, kristalne bistroće, miris je u pravcu zrelog domaćeg bijelog i zelenog voća, jabuke, kruške, vinogradske breskve. U ustima je slankasto te upućuje na stanovitu slast, sa solidnom je kiselosti, vrlo dobra tijela. Okus je zaobljen, u ustima dosta dugo traje.

Vino Krauthaker Pinot sivi 2016. poslužuje se rashlađeno na temperaturi 12 - 13 stupnjeva Celzija, a idealno se sljubljuje uz jela s tjesteninom, rižote, bijelu ribu, pečeno svijetlo meso.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju