1. Ne zarezujete kožu mesa

Da biste dobili hrskavu koricu na carskom mesu važno je zarezati kožu prije početka pečenja. S obzirom na to da je koža prilično čvrsta, za to će vam trebati kvalitetan i oštar nož. Kontrolirajte ga i plitko zarežite samo gornji dio preko cijele površine kože, ali ne i meso. U suprotnom biste ga mogli upropastiti. Zarezivanje kože ubrzava proces pečenja, ali vam i otvara prostor za dubinsko začinjavanje mesa.

2. Ne utrljavate začine u meso prije pečenja

Želite li postići dubinu okusa, važno je utrljati začine u kožu carskog mesa. Maslinovo ulje, sol i papar nezaobilazni su u tom procesu, no u površinu mesa možete staviti i začinsku pastu na bazi timijana, i češnjaka. Slobodno se poigrajte sa začinskim kombinacijama. Sa svinjetinom se odlično slaže i paprika, čili, ružmarin, kumin, korijander i đumbir.

3. Ne ostavljate meso da se "odmori“ u hladnjaku
Najbolje rezultate dobit ćete ako carsko meso ostavite nekoliko sati u hladnjaku prije termičke obrade, a idealno bi bilo cijelu noć prije pečenja. Na taj način dopustit ćete da začini prodru dublje u meso, što će vam kasnije zajamčiti odličan okus.

Otkrijte i 5 koraka za brutalno hrskavu koricu carskog pečenja kojima se služe kuhari u Aziji. Carsko meso odlično se sljubljuje s pečenim šljivama Carsko meso odlično se sljubljuje s pečenim šljivama (Foto: Stockfood)
4. Pečete meso na istoj temperaturi
Savršeno pečeno carsko meso je hrskavo izvana, a sočno iznutra. Da bi se to postiglo, meso se treba termički obrađivati na nižim temperaturama, a pred kraj pečenja izložiti visokim temperaturama kako biste dobili hrskavu kožu.

Carsko meso se obično peče oko dva sata na temperaturi od 180 Celzijevih stupnjeva, a onda se još dvadeset do trideset minuta izlaže temperaturama od 200 do 220 Celzijevih stupnjeva. Temperaturu prvog dijela pečenja možete i smanjiti – primjerice na 150 Celzijevih stupnjeva, ali onda trebate produljiti vrijeme pečenja na tri sata.

Ne zaboravite meso staviti peći s kožom okrenutom prema gore.

5. Režete meso odmah nakon vađenja iz pećnice
Dopustite da se stabiliziraju sokovi u mesu, pa komad prerežite tek kada ste ga pustili da se malo "odmori“. Za to će vam biti potrebno petnaestak minuta. Okus mesa tada će biti bolji.