1. Ne zarezujete kožu mesa

Da biste dobili hrskavu koricu na carskom mesu važno je zarezati kožu prije početka pečenja. S obzirom na to da je koža prilično čvrsta, za to će vam trebati kvalitetan i oštar nož. Kontrolirajte ga i plitko zarežite samo gornji dio preko cijele površine kože, ali ne i meso. U suprotnom biste ga mogli upropastiti. Zarezivanje kože ubrzava proces pečenja, ali vam i otvara prostor za dubinsko začinjavanje mesa.

2. Ne utrljavate začine u meso prije pečenja

Želite li postići dubinu okusa, važno je utrljati začine u kožu carskog mesa. Maslinovo ulje, sol i papar nezaobilazni su u tom procesu, no u površinu mesa možete staviti i začinsku pastu na bazi timijana, i češnjaka. Slobodno se poigrajte sa začinskim kombinacijama. Sa svinjetinom se odlično slaže i paprika, čili, ružmarin, kumin, korijander i đumbir.

3. Ne ostavljate meso da se "odmori“ u hladnjaku
Najbolje rezultate dobit ćete ako carsko meso ostavite nekoliko sati u hladnjaku prije termičke obrade, a idealno bi bilo cijelu noć prije pečenja. Na taj način dopustit ćete da začini prodru dublje u meso, što će vam kasnije zajamčiti odličan okus.

Otkrijte i 5 koraka za brutalno hrskavu koricu carskog pečenja kojima se služe kuhari u Aziji. Carsko meso odlično se sljubljuje s pečenim šljivama Carsko meso odlično se sljubljuje s pečenim šljivama (Foto: Stockfood)
4. Pečete meso na istoj temperaturi
Savršeno pečeno carsko meso je hrskavo izvana, a sočno iznutra. Da bi se to postiglo, meso se treba termički obrađivati na nižim temperaturama, a pred kraj pečenja izložiti visokim temperaturama kako biste dobili hrskavu kožu.

Carsko meso se obično peče oko dva sata na temperaturi od 180 Celzijevih stupnjeva, a onda se još dvadeset do trideset minuta izlaže temperaturama od 200 do 220 Celzijevih stupnjeva. Temperaturu prvog dijela pečenja možete i smanjiti – primjerice na 150 Celzijevih stupnjeva, ali onda trebate produljiti vrijeme pečenja na tri sata.

Ne zaboravite meso staviti peći s kožom okrenutom prema gore.

5. Režete meso odmah nakon vađenja iz pećnice
Dopustite da se stabiliziraju sokovi u mesu, pa komad prerežite tek kada ste ga pustili da se malo "odmori“. Za to će vam biti potrebno petnaestak minuta. Okus mesa tada će biti bolji.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju