Vrhunski i vodeći kuhari diljem svijeta održali su sastanak na sjeveru Španjolske kako bi se dogovorili oko kampanje koja bi ljude uputila da konzumiraju što više svježe ulovljene sitne morske ribe, a time se smanjio pritisak na mora i oceane.

Male ribe često mogu biti i zdrave, kao primjerice srdele koje su izuzetno bogate proteinima, ali ćete ih rijetko naći na menijima vrhunskih restorana jer se smatraju „sirotinjskom“ ribom.


Najveći problem nastaje kod prerađivanja ribe i stvaranja ribljeg ulja i brašna. Tek oko 40% izlovljene ribe se obradi, a ostatak baca, no kad bi se oko toga pozabavilo ozbiljnije - moglo bi se hraniti nekoliko milijuna ljudi više.

Uglavnom - jedite srdele, a ako se nađete u nekom španjolskom ili svjetskom restoranu, raspitajte se za ovu akciju koja je počela osmog lipnja na Svjetski dan Oceana. Gradele, vrijeme je za vas, dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju