Jednom davno, točnije 6 stoljeća prije nove ere, na obali Jadranskoga mora nedaleko Šibenika čovjek je počeo s izgradnjom prvih nastamba od kojih se kroz povijest razvio jedan od najljepših bisera, grad Primošten. Da je ovaj grad poseban potvrđuje i nagrada europske udruge novinara, koja ga je 2007. godine okitila titulom "Zlatni cvijet Europe".

Nekada na žarištu trgovačkih, vojnih i ratnih događanja, Primošten je danas jedno od najpopularnijih odredišta brojnih turista u potrazi za lijepim plažama, zelenim i mirisnim borovim šumama te romantičnim šetnicama. Rekli bi, ovo je grad za "lenguzat". No, nije lenguzanje jedino što ovaj gradić napitoresknom poluotočiću nudi.

Sve ljubitelje vina razveselit će činjenica da se svega nekoliko stotina metara van Primoštena nalaze vinogradi ukrašeni prepoznatljivom "kamenom čipkom" i suhozidima koji su zbog svoje jedinstvenosti predstavljeni čak i u New Yorku.

Da bi se sagradili svi silni kilometri suhozida izračunato je da, kada bi ih gradio samo jedan čovjek koji bi svaki dan radio 8 sati, trebalo bi mu oko 1200 godina! Možda su upravo ti suhozidi i tradicija vinogradarstva još iz 8. stoljeća tajna zbog koje iz ovog kraja dolazi jedno od najboljih hrvatskih vina: "Vrhunsko vino Babić".

Krenete li u istraživanje kulturnih atrakcija grada, ovdje ćete naići na župnu crkvu sv. Jurja iz 13. ili crkvu sv. Roka iz 17. stoljeća, a ako preferirate romantične šetnje, zaputite se na šetnju po Radući (duga pješčana plaža) ili napravite krug oko starih gradskih zidina.

Naravno, jedan dan u Primoštenu bit će vam premalo, zato razmislite o tome da ovom gradiću posvetite barem jedan vikend. Smještajne ponude ne nedostaje, a jedan od posebnijih je Hotel Zora koji svim svojim gostima nudi i zdrave aktivnosti na otvorenome poput ronjenja, terena za tenis, odbojku, košarku i mini golf. Kad tome pridodamo i bazen s grijanom morskom vodom s pogledom na more, sigurni smo da će vam ovaj odmor ostati zapamćen!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju