Ivica i Marica, seosko gospodarstvo koje izgleda kao da ga je netko istrgnuo iz bajke nalazi se u Karancu, nekoliko kilometara od Osijeka, ispod Banova brda. Odlična je polazišna točka za razgledavanje Kopačkog rita ili vrzmanje vinskim podrumima. Glavni likovi ove bajke, odnosno ljubazni domaćini, ponose se svojim domaćim životinjama, a organiziraju i jahanje, vožnju fijakerom i seljačkim kolima te izlete u okolicu.

Nekoliko godina zaredom sin vlasnice je osvajao natjecanja u pripremi čvaraka pa se gosti ne moraju bojati da će ostati gladni domaće hrane. Ondje se čvarci jedu na pizzi, pogačicama, ali i pašteti koju se hvali. Kuća koja odiše prošlim vremenima može se iznajmiti cijela ili po osobi za duži boravak, vikend ili noćenje. Toplinu ugođaja pruža ručno izrađen hrastov namještaj, a zidovi su oslikani starinskim uzorcima. U dvorištu Ivice i Marice nalaze se tri jednosobna i dva dvosobna apartmana. Želite li povesti kućnog ljubimca i on će imati adekvatan smještaj.




U tipičnom slavonskom selu

Ladanjska kuća Vrba nalazi u selu Vrbica, 31 kilometar od Osijeka. Idealna je za odmor u prirodi jer osim što se nalazi u tipičnom slavonskom selu, koje je samo po sebi mirno i bajkovito, prvi susjedi su tek na stotinjak metara. Okružuju je livada i šuma pa je lokacija idealna za duge šetnje i boravak u prirodi. Poželite li, možete unajmiti bicikl ili automobil te jahati. Vrbica je odlična baza za obilazak okolnih gradova Đakova, Vinkovaca i Vukovara.

Na raspolaganju je kuhinja opremljena štednjakom i hladnjakom, kao i toster te kuhalo za vodu. Vrba ima dvije spavaće sobe. U jednoj se nalazi bračni krevet, a u drugoj dva kreveta za po jednu osobu. Kućni ljubimci su dobrodošli, a parking je osiguran. Dva noćenja u ožujku stoje oko 1500 kuna

Pogled kroz prozor Pogled kroz prozor (Foto: Booking.com)

Kod dide Tunje 

U Brodsko-posavskoj županiji nalazi se naselje Oprisavci smješteno 20-ak kilometara istočno od Slavonskog Broda. Na rustikalnom imanju spava se u sobama koje imena duguju ljudima koji su ostavili trajnu uspomenu slavonskog načina života i vremena dide Tunje; Tunjinoj, Baboselkinoj, Marijinoj te Đurinoj. Kuća koja čini središnji dio imanja ima tri slavonske sobe ispunjene restauriranim namještajem. U konobi se pripremaju specijaliteti slavonske kuhinje, a tko želi može vidjeti i kako se radi fiš ili šaran na rašljama.

> 5 restorana u Slavoniji i Baranji zbog kojih vrijedi krenuti na put

Slavonska prešana šunka, sir baranjac, krvavice, kulen te prasetina s ražnja također su jela koja vrijedi kušati. Veliki vrt s mnoštvom raznovrsnog voća i povrća čini slavonsku trpezu bogatom kako bojama, tako i mirisima i okusima. Dvorište s velikim zabavnim parkom Pajo patak namijenjen je djeci, a odrasli se mogu zabavljati lovom šarana u obližnjem ribnjaku ili gađanjem lukom i strijelom. Želite li vidjeti kako je nekad slavonski seljak radio i živio to možete provjeriti u prostorijama s izloženim starim alatima. Cijena noćenja se kreće od 200 kuna.   

U carstvu prirode U carstvu prirode (Foto: Facebook: @ruralhomeveranda)  

Pogled na Dunav 

Ruralnu kuću za odmor Veranda pronaći ćete nadomak ulaza u selo Šarengrad na putu od Vukovara do Iloka. Izgrađena je na fruškogorskom obronku s kojeg puca prekrasan pogled na Dunav i Šarengradsku adu. U kući može odsjesti pet osoba, a osim verande na raspolaganju su opremljena kuhinja, dnevni boravak, kupaonica i terasa. Na gornjem katu se nalaze velike spavaće sobe s bračnim krevetom i dodatnim ležajem.

> 5 planinskih kućica u Sloveniji iz kojih nećete željeti izlaziti na hladnoću

Osobit šarm Verandi pruža drveni namještaj izrađen od slavonskog hrasta. Domaćini naglašavaju kako je njihova filozofija živjeti u skladu s prirodom pa su oko kuće zasadili vinovu lozu, voćke i povrće iz ekološkog uzgoja s kojim i nude svoje goste. Osim šetnje okolnom prirodom, gosti mogu voziti bicikle, baviti se ribolovom ili jednostavno uživati u okruženju.
Iznajmiti se može za oko 550 kuna po noćenju

Starinski namještaj Starinski namještaj (Foto: Facebook: @HolidayHomeGreenHouse)

Na Zelenom otoku

Kuća za odmor Greenhouse smjestila se na Zelenom otoku pored Batine u blizini parka prirode Kopački rit. Ima dvije spavaće sobe, opremljenu kuhinju i dnevni boravak, a pokraj kuće je veliko dvorište i natkriveni roštilj gdje gosti mogu uživati u pripremanju jela. Podrumi i vinogradi koji krase Bansko brdo, vina iz regije i domaći kulinarski specijaliteti jedan su od razloga zbog kojih se posjetitelji vraćaju u ovaj kraj. Rijeka Dunav sa svojim mnogobrojnim rukavcima i raznolikošću riba, izazov je za sve ribiče. Cijena za dva noćenja kreće se od 890 kuna. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju