Zamislite mjesto u kojem možete raditi što god vas je volja, kao neki produžetak vašeg doma… Opuštati se, igrati društvene igre ili kartati, imati sastanak, raditi… Takvo mjesto postoji, od 2011. u Moskvi, a od onda i u 14 zemalja u Europi. Zove se Ziferblat.

Ziferblat je vrsta kafića, ali kafića u kojem ne plaćate kavu i kolač, već vrijeme koje provedete u njemu.

Ideja je da prostor izgleda poput dnevne sobe. Kuhinjom se mogu poslužiti svi posjetitelji, a u njoj su torte, kolači, voće, žitne pahuljice, kruh, kava, jedino što nakon korištenja, suđe morate oprati sami. Postoji i super brzi Internet, terasa za pušače, a u prostor su dobrodošli i psi. Ziferblat ima puno društvenih igara, karata, knjiga i novina, a ima i prostoriju za razna događanja.

Koncept je osmislio Rus Ivan Meetin kao kućicu na drvetu za odrasle. U prvom moskovskom Ziferblatu sastajali su se pjesnici, a kasnije u prostor koji su djelili istomišljenici. Sve je više ljudi počelo posjećivati Ziferblat, pa je sve dobilo malo "formalniju" strukturu. Svaki gost dobio bi čaj ili kavu i kekse, kao da ulazi u nečiji dom, a zauzvrat je platio vrijeme koje je proveo u prostoru, a plaća se po minuti.

Ziferblat je otvoren u Moskvi, Sankt Peterburgu, Kazanu, Kijevu, Londonu, Manchesteru, a nama najbliži je u Ljubljani.

Zavirite u britanski Ziferblat.  

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju