Već desetljećima stanovnike gradića Taos u Novom Meksiku opsjeda misteriozni zvuk. Riječ je o neprekidnom niskofrekventnom šumu kojeg neki uspoređuju s udaljenim zvukom rada dizelskog motora. Stalna izloženost ovom zvuku izaziva glavobolje, nesanicu, tjeskobu, pa čak i probleme s disanjem.

Iako se može čuti golim uhom, različiti uređaji za detekciju zvuka nisu ga uspjeli registrirati. Štoviše, u Taos su poslani brojni istraživački timovi kako bi otkrili uzroke ovoj pojavi, no nitko nije uspio u tom zadatku.

Šum je prvi put prijavljen ranih devedesetih godina prošlog stoljeća, a profesor Joe Mullins sa sveučilišta u Novom Meksiku otkrio je kako ga čuje dva posto od otprilike 5000 stanovnika Taosa. Zvuk se pojavi iznenada, vrlo je tih, a ljudi ga čuju barem jednom tjedno.

Svjedoci tvrde da se zvuk jače čuje u malim i zatvorenim prostorima kao što je automobil ili kuća što dodatno doprinosi bizarnosti cijele situacije.

Teorije zavjere

Nedostatak stručnog objašnjenja za ovu pojavu dovela je do mnogih teorija zavjere. Neki tvrde da zvuk proizvod izvanzemaljske aktivnosti, što dodatno opravdavaju činjenicom kako se Taos nalazi svega 500-tinjak kilometara od Roswella u kojem je 1947. godine navodno pao neidentificirani leteći objekt.

Drugi vjeruju da je šum vezan uz tajni projekt američke vojske koja je već radila ispitivanja s niskofrekventnim zvukovima u prošlosti, dok treći pretpostavljaju da je u pitanju neki prirodni fenomen, odnosno bolest organa sluha kod osoba koje ga čuju.

Novija istraživanja pretpostavljaju da Taosov šum može biti posljedica dva dubokooceanska vala iste frekvencije koji putuju u različitim smjerovima.

Neobjašnjivi zvukovi nisu rezervirani samo za ovaj američki gradić – štoviše, čuju su se diljem svijeta. Imate li bolju opremu, dotični šum možete čuti u ovoj snimci s YouTubea.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju