"Espresso je prepoznat kao talijanska kava par excellence diljem svijeta. Karakterizira ga prisutnost onoga što Talijani nazivaju krema  (10 % konačnog volumena napitka), punog tijela i intenzivne arome. Espreso znači 'spravljen u trenutku': karakterizira ga metoda brze ekstrakcije iz aparata (25/30 sekundi), pod tlakom od 9 bara. Savršenost espresa proizlazi iz kombinacije četiriju faktora: miješanja, mljevenja, aparata za espreso i vještine onoga koji ga spravlja. Poslužuje se zagrijan na 75 do 80 °C i u količini od 25 do 30 ml. Idealna "krema" mora biti gusta, elastična, postojana i boje lješnjaka. Nikada ne smije biti pjenasta, rijetka, presvijetle ili pretamne boje", objašnjavaju iz Lavazze. Njihove kave svake se godine popije više od 27 milijardi šalica. 

Za užitak je važna i svježa voda s malom količinom minerala, a nikada se ne koristi unaprijed zagrijana vruća voda kako bi se ubrzao proces vrenja. Vrijednosti vode iz slavine razlikuju se od grada do grada. Ako je voda tvrđa, kava će biti gorča.  

> Od Tanzanije do Trešnjevke: Novo mjesto za vrhunsku kavu i priču u Zagrebu

"Kava je napitak koji se dobiva mljevenjem sjemenki Rubiaceae, genus Coffea, tropskih biljaka čija obitelj obuhvaća mnoge različite vrste (oko 66) od kojih se uglavnom uzgajaju i stavljaju na tržište samo dvije: Coffea Arabica i Coffea Canefora, poznata kao Robusta. Šalica kave sastoji se uglavnom od vode, a ima kalorijsku vrijednost od 1 kalorije. Mješavine kave nastaju prema tajnim receptima pržionica. Najbolje mješavine iz Lavazze uključuju do šest različitih vrsta", objašnjavaju jedni od najvećih svjetskih proizvođača kave.  

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju