Jamie Oliver ljubitelj je talijanske kuhinje, pa ne čudi što posebno uživa u pripremi tradicionalnih jela poput bolonjeza.
S obzirom na to da se dobar bolonjez kuha oko dva sata, a slavni britanski chef ima veliku obitelj, obično priprema dvostruku količinu toga slasnog umaka te polovicu stavi u zamrzivač.
Skuhani i ohlađeni umak stavi u plastičnu vrećicu sa zatvaračem te ga razvuče što je tanje moguće prije nego što ga stavi u ledenicu. Na taj način jamči da će se bolonjez brže odlediti kada ga poželi podgrijati i sljubiti s tjesteninom.
Jamie Oliver tvrdi da se najslasniji bolonjez dobiva od pelata iz konzerve, a osobito uživa u umaku kod kojeg su svi sastojci otprilike iste veličine. Upravo zato tijekom pripreme, luk, mrkvu i celer nareže na sitne kockice u blenderu.
Nastavite čitati dalje kako biste saznali cijeli recept Jamieja Oliver za slasni mesni umak koji možete iskoristiti za pripremu špageta bolonjez.
Sastojci za mesni umak:
½ kg mljevenog junećeg mesa
½ kg mljevenog svinjskog mesa
50 grama dimljene slanine
grančica ružmarina
1 luk
2 mrkve
2 stapke celera
2 konzerve pelata od 400 ml
1 žlica koncentrata rajčice
800 ml vode
malo maslinova ulja
sol i papar po želji
Priprema:
1. Nasjeckajte listiće ružmarina i stavite ih pirjati na malo maslinova ulja.
2. Dodajte nasjeckanu slaninu.
3. U lonac dodajte mljevenu junetinu i svinjetinu i pirjajte uz često miješanje sve dok meso ne dobije lijepu smeđu boju. Za to će vam biti potrebno otprilike deset minuta.
4. U blenderu nasjeckajte luk, mrkve i celer na istu veličinu kao i mljeveno meso. Stavite povrće u lonac i pirjajte desetak minuta.
5. Mesu i povrću dodajte koncentrat rajčice i pelate. Dobro promiješajte i ulijte vodu.
6. Smanjite temperaturu i pustite da se sve zajedno kuha oko 90 minuta.
7. Poslužite uz tjesteninu i malo naribanog parmezana. Dobar tek!
Na YouTube kanalu Jamieja Olivera pogledajte kako britanski chef radi umak bolonjez.