Belgijski Bruges uvijek je zanimljivo mjesto za posjet, no ove godine njegove dijelove krase posebna umjetnička djela. Projekt Triennaial Bruges 2018: Liquid City ili Tekući grad pozvao je umjetnike iz brojnih zemalja da osmisle instalacije kojima će reflektirati kako bi jedan fleksibilni, fluidni i otporni povijesni grad poput Brugesa trebao biti u vremenima u kojima ništa nije sigurno.

Voda koja okružuje grad i presijeca ga, koja ga je nekoć učinila poznatim diljem svijeta, postala je metaforom za Tekući grad. Tako je u njegovu središtu postavljeno 15 umjetničkih instalacija čiji je cilj povezati ljude (na neočekivanim mjestima). BRUG BRUG (Foto: https://triennalebrugge.be/)
Jedna je od instalacija most BRUG Jaroslawa Kozakiewicza, koji je metalnim profilima i platnom stvorio most koji se može prijeći s jedne strane kanala na drugi. No taj most ne vodi zapravo na drugu stranu kanala, već do kipa Niobe, kako bi ga se pobliže moglo vidjeti, a onda se treba istim putem vratiti natrag.

Acheron I skulptura je Renata Nicolodija, a predstavlja mističnu rijeku koja vodi u pozemni svijet. Selgascano paviljon španjolskog arhitektonskog tima mjesto je sastajanja mladih i starih uz vodu.

Jedna od najimpresivnijh instalacija je Skyscraper odnosno The Bruges Whale (kit), koja se izdiže iz kanala. Ova skulptura napravljena je od otpada koje je plutalo oceanima i morima, a cilj joj je probuditi pažnju na problem zagađenja koji utječe na sve te potaknuti gledatelje na nužne individualne promjene. Selgascano Selgascano (Foto: https://triennalebrugge.be/)

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju