1. Lažna policija
Ponekad će vas prava policija tražiti da im pokažete putovnicu kako bi pronašli razlog da vas kazne zbog neispravne vize, no će vaši problemi biti gotovi, ukoliko vas odluče kazniti, jednom kad platite kaznu, po mogućnosti u kešu i odmah, naravno bez računa

2.Trgovci nakitom i tepisima
Na prometnim ulicama često će vas trgovci zaokupirati raznim ponudama kao što su “pravi dragulji” ili “ručno rađeni” tepisi no budite svjesni, da imaju pravu stvar ne bi je prodavali, kao što smo i naveli, na ulici! Ukoliko želite kupiti prave dragulje ili ručno rađeni tepih kupite ih za na tom predviđenom mjestu - u specjaliziranim dućanima!

3. Taxi na zračnim lukama
Ukoliko se nađete u novom gradu prvi puta i želite od zračne luke do grada stići taxijem svakako potražite licenciranog taxi prijevoznika. Neki od vozača znaju turiste voziti okolo i naokolo kako bi povećali kilometražu koju ćete u konačnici i platili.

4. Timeshares
Timesharing je veoma popularan na Dalekom istoku (Tajland, Kambodža, Vijetnam), a radi se zapravo o prisilnom nagovaranju na kupnju apartmana, da stvar bude još gora - samo u određenom terminima. Simpatične, pristojne, zabavne i uredne osobe zaustave vas na cesti i predlože da odete sa njima u hotel kako bi vam predstavili iznimno povoljne akcije kupnje apartmana, kojeg ukoliko kupite, ste vlasnik samo u određeno vrijeme u godini. Zatvore vas u sobu punu turista i prisile da slušate dosadne prezentacije o tome kako je Timesharing zapravo genijalna stvar! Avoid it!

5. Zatvoreno je!
Puno puta vozači taxija vas znaju nasamariti i reći vam da je restoran ili hotel u koji ste se zaputili zatvoren! Naravno, ponuditi će vam alternativu kod nekog od svojeg prijatelja. Ovo nije opasno, no može iritirati zato je najbolje da sami vlastitim očima provjerite je li restoran ili hotel zapravo zatvoren.

6. Prijevara motorista #1
Ukoliko idete na put i želite iznajmiti motocikl nemojte se iznenaditi ako vam se on na cesti pokvari. Vlasnik motocikla će inzistirati da s njim posjetite mehaničara koji će cijenu popravka obavezno preuveličati. Ovo je česta prevara i zato najbolje da ne gubite živce ukoliko vam se to dogodi, jer ćete nastalu štetu na kraju ipak morati platiti

6. Prijevara motorista #2
Motocikl koji iznajmite ima bravu i dva ključa, što to nije nikakva novost. No znate li da vlasnici motocikala znaju ukrasti “vaše” vozilo, koje ste uredno zaključali, i od vas tražiti da im pokrijete nastalu štetu. Ukoliko vam se to dogodi morati ćete im platiti štetu, a kako bi neugodnosti izbjegli već na početku, svakako ponesite svoj lokot.

7. Ptičja kakica
Šećete gradom i odjednom ptica vam se ukaka na glavu, vi odložite svoje stvari kako bi se očistili, kad ono, za par trenutaka njih više nema. Tada shvatite da je ptičja kakica zapravo senf kojeg vam je neko baci na glavu kako bi vas omeo pri krađi.

8. Romantična prevara
Nalazite se u nepoznatom baru i atraktivna djevojka vam prilazi i sjeda kraj vas. Pa di će bolje. Započinjete razgovor i plaćate joj piće. Kada zatražite račun neugodno ste iznenađeni svotom koja se na njemu nalazi. Naravno, cura je bila pametna i otišla prije nego ste stigli reagirati.

9. Hotelska prevara
Dolazite u destinaciju i tražite autobus ili taxi koji će vas odvesti do hotela. Taksistu velite svoje odredište, a na putu do hotela on će vam nuditi razne lokalne ture koje organizira njegov prijatelj, a koje morate platiti odmah jer su ostala baš dva mjesta. Vi ćete entuzijastično izvaditi keš i platiti turu koja počinje “odmah sutra ujutro” i tek drugi dan shvatiti da su vas nasamarali!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju