Najzeleniji grad u Europi zaslužio je počasnu titulu zahvaljujući tome što 40 posto površine prekrivaju zelene površine s čak oko osam milijuna stabala. London ima najmnogoljudnije urbano područje u Europskoj uniji i drugo najveće u Europi.

Veliki London, kako se to područje naziva, naseljava više od 8 milijuna stanovnika, a metropolitansku zonu između 12 i 14 milijuna. Jedan je od ekonomski i gospodarski najrazvijenijih gradova svijeta, pun raznih mogućnosti, a i turizam cvjeta. Suprotno pretpostavkama, ima i mnogo zelenila i parkova koje Londonu daju poseban izgled. Londonski parkovi jedni su od najpoznatijih turističkih odredišta. 

Hyde Park

Ovaj je park zasigurno najpoznatiji. Što zbog veličine, što zbog raznih zanimljivosti koje možete u njemu naći. Važna prednost mu je i odlična lokacija jer je u blizini raznih atrakcija koje će vam vjerojatno, barem prilikom prvog posjeta Londonu, biti na popisu. Prošetajte ovim najzelenijim parkom koje sadrži više od 4000 drveća, veliko jezero i razne životinje koje će radoznalo i bez straha doskakutati, došetati ili doletjeti do vas. Potražite prekrasnu Kensington palaču i njezine vrtove, iznajmite bicikl i napravite krug oko jezera i pronađite spomenik princezi Diani ili proučite druželjubive vjeverice u parku.

Piknik Piknik (Foto: Profimedia.hr)

Regent's Park

Park od 166 m dizajnirao je 1811. renomirani arhitekt John Nash. Park je poznat po prekrasnim cvjetnim vrtovima i najvećem sportskom vanjskom igralištu u Londonu. Prolazite li središnjim dijelom parka, vidjet ćete nekoliko nogometnih, ragbijaških, kriket ili softball igrališta jedno do drugog koja su ljeti popunjena. Ovaj je park i dom Open Air Teathrea, pa u ljetnim mjesecima rezervirajte svoje mjesto na vrijeme i uživajte u predstavama i projekcijama pod londonskim zvijezdama.

St. James's Park

Okružen s tri Kraljevske palače, na 23 hektara, sadrži poznato jezero koje je dom prekrasnim pelikanima. Svaki dan hrane ih u 14:30, čemu možete prisustvovati. Ponosi se Paradom Konjičke garde i zgradom nazvanom The Mall u kojoj se tijekom godine održavaju različite, najčešće kraljevske ceremonije. 

Osim navedenih, tu su još St. James Park, Springfield, Viktorijin park i mnogi drugi koji čekaju na londonske turiste da ih istraže. Budući da je u London moguće i po 30-ak eura, razmislite o izletu!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju