Mlađe generacije na spomen imena Otok mladosti neće imati pojma o kojem je točno otoku riječ. S razlogom. Svi oni rođeni 80-ih i kasnije teško da bi mogli znati da u Jadranskom moru postoji otok kojeg su prijašnje generacije toliko voljele. Nekada toliko obožavan, pa zapostavljen, Obonjan ponovno zauzima svoje mjesto pod turističkim nebom.



U šibenskom akvatoriju, nedaleko Zlarina, nalazi se otok koji je dugo godina bio zapostavljan od strane turista, ali i države. Ovo je otok čiji su nekada jedini stanovnici bile zmije, sve dok nisu dovedeni mungosi koji su ih uspjeli istrijebiti.

Godina prekretnica bila je 1971., kada dolazi skupina entuzijasta i hrabrih izviđača koji su prvi počeli negostoljubivi otok, obrastao makijom, uređivati i pretvarati u oazu mladih. Od tada, ovdje su dolazile cijele čete izviđača iz svih država bivše Jugoslavije kako bi sudjelovale u Omladinskim radnim akcijama i pretvorili otok u ono što je danas: poželjnu turističku destinaciju.

Tijekom Domovinskog rata Otok mladosti poslužio je kao mjesto na kojem su boravile izbjeglice, a nakon njihovog odlaska dolazi u ruke grada Šibenika. Dugo je godina trajala sudska borba kojom je Savez izviđača htio vratiti otok u svoje vlasništvo, ali u tome nisu uspjeli. No, danas se ovdje odvija neka sasvim druga priča. Mjesta za izviđače i nema, ali zato mladi iz svih dijelova svijeta dolaze kako bi uživali u suncu, moru, hrani, zabavi i novim iskustvima.

Prije nekoliko godina otok je dan u koncesiju privatnom investitoru, a ono što je tamo učinjeno nadilazi sve dosad viđeno na našoj obali. Smještajni kapaciteti sve su samo ne uobičajeni. Umjesto hotela i apartmana, ovdje ćete naići na mnoštvo šatora i mobilnih kućica. Svi posjetitelji otoka, većim dijelom stranci, ljubitelji su glampinga, odnosno glamuroznog kampiranja.



Što je to točno? Prema okolišu prijateljski nastrojen oblik kampiranja, samo što ovdje ne koristite obične šatore, nego specijalizirane šumske kućice i klimatizirane šatore s posebno dizajniranim namještajem. Znači, nema spavanja u vrećama za spavanje, već u standardnim krevetima s udobnim madracima i posteljinom, dok vas od neba dijeli samo tanka opna klimatiziranog šatora. I to je ono što privlači mnoge mlade iz svih dijelova svijeta, prvenstveno Velike Britanije, Švedske i SAD-a.

Aktivnosti na otoku prilagođene su gostima koji ne traže samo izležavanje na plaži već nešto više, dodatnu ponudu prilagođenu njihovom stilu života i načinu razmišljanja. Tako se tijekom ljeta održavaju mnogi koncerti, radionice, predavanja raznih umjetnika i slično. Ovdje se dolazi kako bi se stopilo s prirodom tijekom dana, a kad padne mrak dobro se zabavilo s ostatkom ekipe koja tu boravi.

Tako često dan započinje satom joge kojeg vode vrsni instruktori. Slijede razne radionice poput slikanja, kiparstva, izrade rukotvorina, glazbe, astronomije i slično. Oni koji ne žele sudjelovati na radionicama mogu se prepustiti rukama iskusnih masera koji će se pobrinuti da vas opuste na najbolji mogući način. Tko nije za opuštanje, svoju će zanimaciju naći bavljenjem jednim od mnogih sportova, za što vam na raspolaganju stoje razni tereni, ali i treneri. Otok okružuje prekrasno, plavo Jadransko more, a svi oni koji ne vole borbu s morskim valovima, svoju oazu pronaći će u bazenu s morskom vodom.

Ove godine Obonjan će biti domaćin 70 dana dugom festivalu koji počinje 23. lipnja i završava 2. rujna. Program su osmislile utjecajne osobe iz svijeta glazbe, meditacije, umjetnosti, astronomije, dizajna, sporta te producenti i pisci. Njihove ideje obogatit će otok.



Kraj srpnja rezerviran je za Wanderlust, festival iz SAD-a koji slavi svjestan način života. Spoj joge i meditacije s glazbom, govornicima i umjetnicima, a sve kako bi se posjetiteljima približio nov način spoznaje kako doći do unutarnjeg mira.

Paralelno, na otoku će gostovati Gilles Paterson koji će spojiti točke između umjetnika, producenata i raznih glazbenih stilova. Tih će dana s Obonjana, putem Worldwide Radio live, u svijet odlaziti zvuci glazbe s afričkog kontinenta, Jamajke, ali i urbani zvuci Detroita i nove generacije jazza iz Europe. Ovo je samo mali dio gostiju koji će tijekom ljeta boraviti na otoku kako bi svoju viziju svijeta prenijeli na njegove posjetitelje. Cjelokupni kalendar i line-up možete vidjeti ovdje.

Stoga, ako ste za nova iskustva, upoznavanje novih ljudi iz svih dijelova svijeta, ove godine neka Obonjan bude vaš izbor za odmor iz snova. Vjerujemo da ćete se vratiti puni dojmova, novih ideja i novih pogleda na svijet te odmornog tijela i duše.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju