Ukupno 46 vinara članova Vinistre, proizvođača terana, pokazalo je jedinstven stav o upotrebi imena teran, razgovaralo o perspektivi terana i predstavilo svoja vina na konferenciji održanoj u zagrebačkom Hotelu Antunović.


Na uvodnoj radionici o povijesti te današnjoj situaciji terana govorili su Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre, Franko Lukež, predsjednik Hrvatskog sommelier kluba, Zvjezdana Blažić, pomoćnica Ministra poljoprivrede, te prof.dr.sc Edi Maletić čiji je znanstveni rad potvrdio da je teran sorta različita od refoška.


Druga radionica je u formi vođene degustacije predstavila svježe terane te definirala njihove stilske značajke i mogućnosti korištenja terana kao dnevnog vina. Radionicu su vodili Ivo Kozarčanin, vinski novinar i Darko Baretić, član Hrvatskog sommelier kluba. Treća se radionica bavila odležanim, zrelim teranom, njegovim karakteristikama i potencijalom odležavanja te gastronomskom primjenom, a publiku su kroz vina vodili Daniela Kramarić, sommelierka i vlasnica Plavog podruma i Sandi Paris, voditelj edukacija u Hrvatskom sommelier klubu.


Kako su Slovenci naziv Teran za svoje vino s Krasa zaštitili na razini EU prije nas, to se ime u nas više ne bi smjelo koristiti. Iako bi bilo dovoljno promijeniti samo jedno slovo u nazivu, nitko od naših vinara o tome ne želi niti čuti, pa smo tijekom dana čuli mnogo različitih prijedloga i ideja. Tako je svako od pedesetak vina na sebi imalo naljepnicu: Teran – zabranjeno voće…

Na konferenciji se moglo kušati više od 50 etiketa terana, a naš je skromni zaključak da su stvarno fini, bez obzira kako se zvali. Držimo palčeve da će se sve riješiti mirnim putem i dajemo samo jedan mali savjet - probajte Ritošu!

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju