Stiže kamion, iz njega izlazi modul u obliku onih metalnih kontejnera za prijevoz i 8 minuta kasnije (ta-daa!) ulazite u svoj novi dom. Britanski Ten Fold na tržište je plasirao raznovrsne samoslagajuće objekte koji se mogu preseliti gdje god ih trebate...

Ten Fold je osnovan prije 7 godina i krenuo je s razvojem tehnologije koja omogućava da se zgrade i druge strukture lako prevoze te postave na bilo kakvu terenu (pa i neravnom), gdje su potrebne, bez radnika i uključujući minimalnu potrošnju energije. Proces slaganja vrlo je učinkovit, pa kad se objekti "rastvore", mogu ispasti dosta veliki, unatoč prvom dojmu.

Za postavljanje nisu potrebni radnici Za postavljanje nisu potrebni radnici (Foto: Ten Fold)

Objektu je potrebno oko 8 minuta da se rastvori, a može se ponovno "zatvoriti" jednakom brzinom, utovariti na kamion i preseliti negdje drugdje. Veliki model kuće, kada se rastvori, ima 64 kvadrata uz dodatnih 20 za skladištenje stvari. Odmah su spremni za korištenje, a mogu se slagati na razne načine, pa se od njih može napraviti i hotel.

Komponente se mogu sastaviti tako da se vrata ili prozori mogu postaviti bilo gdje, a sadrže i prostor za razne energetske sisteme; skladištenje vode, klimatizaciju zraka, mogu se dodati solarni paneli... Drugim riječima, ovaj objekt može se pretvoriti u energetski potpuno neovisnu kuću. Elementi se mogu dodavati, micati, mijenjati, sve po željama vlasnika...

Objekt se može rastvoriti u svega 8 minuta Objekt se može rastvoriti u svega 8 minuta (Foto: Ten Fold)

Ten Fold svoj proizvod planira nuditi na globalnoj razini, pa su trenutno u potrazi za proizvođačima diljem svijeta. Cijene će varirati ovisno o veličini i složenosti objekta, proizvođaču, zemlji u kojoj se postavlja, materijalima korištenima u gradnji, no jedno obećaju – bit će cjenovno prihvatljivi.

---> Dom za sve: Isprintajte cijelu kuću za 24 sata i za samo 60 tisuća kuna!

Osim za kuće, vikendice ili hotele, tehnologija se može koristiti i za pomične tribine, terase, promatračnice, plutajuće objekte, stepenice, mostove, stadione, od njih se mogu formirati i privremene male tržnice, trgovine, kućice na drvetu, plesni podij, ograde... Mogućnosti su nebrojene.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju