Jeste li za šalicu Teechina? Čega? Da, dobro ste pročitali, "čajnog" kapučina. Ovaj je proizvod u SAD-u na policama trgovina, pa i u kafićima, u ponudi još od 1995. i najprodavanija je alternativa kavi. Zašto pišemo o nečemu čega nema kod nas? Zato što smo ga imali priliku probati i okus je apsolutno sjajan!

Teechino je osmislila Caroline MacDougall iz Kalifornije, dobitnica brojnih nagrada za svoje biljne napitke, koja se dizajniranjem čaja (u SAD-u, čini se, to je pravo zanimanje) bavi još od 1970-ih.

Osmišljavala je biljne mješavine čaja za popularne kompanije poput The Republic of Tea, Yogi Tea Company, Uncle Lee's Tea i Organic India. Teechino je jedan od najinovativnijih proizvoda koje je osmislila, a ideja joj je, kaže, došla u snu. Nakon što se probudila, odlučila je kako će razviti beskofeinski kapučino.

Nakon što je osmislila brojne biljne mješavine, shvatila je da jednu rupu još niti jedan proizvođač nije popunio. Na tržištu ne postoji beskofeinska zamjena za snažnu, prženu kavu, punog, bogatog okusa, samo bez uobičajenih nuspojava koje ovaj fini napitak izaziva kod nekih ljudi (podizanje tlaka, ubrzano lupanje srca…).

I dok je stvarala Teechino, Caroline je shvatila da koristi sastojke koji su dio tradicionalne mediteranske prehrane, a usto su i vrlo zdravi, pa je osmislila i pakiranja koja prate cijelu priču. Fascinirali su je i razni načini pripremanja kave, uključujući espreso i French press. Tako je Teechino oblikovala da bude krupno mljeven kako bi se pripremao u aparatima za kapučino, lončićima za espreso i French pressu.

Teechino dolazi u velikom broju okusa, a baza su Maya i mediteranski. U njima je prženi mljeveni rogač, ječam, cikorija te orašasti plod ramon koji dolazi iz prašuma središnje Amerike, a u prehrani Maja imao je središnje mjesto. Bogat je kalijem, vlaknima, aminokiselinama. U ove dvije baze dolaze i brojni dodaci, poput čokolade, vanilije, raznih orašastih plodova, korijen maslačka, pa čak i smokve i datulje.

Mi smo probali mediteransku mješavinu, a iako kao i naša Bianka i Divka sadrži ječam i cikoriju, okus je puno bogatiji i sličniji kavi. Pa ako želite isprobati ovu neobičnu mješavinu, Amazon i neke britanske stranice dostavljaju i u Hrvatsku.

A zdravstvene su dobrobiti ispijanja ovog napitka mnogobrojne. Teechino je dobar za one s probavnim problemima jer sadrži probiotik inulin. Dobar je i za one sa srčanim problemima jer sadrži kalij koji prevenira srčani udar i visok krvni tlak. Smanjuje i kolesterol, a ne brinite se i za dizanje energije. Ovaj će vas napitak podići poput prave kave zahvaljujući svojim nutrijentima, a ne stimulansima poput kofeina.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju