Ok, recimo kako se ovaj poziv više odnosi na umirovljenike iz bogatih europskih zemalja, jer mnogi hrvatski nažalost jedva spajaju kraj s krajem, pa im preseljenje u Italiju sigurno nije na pameti. Ipak, sve one imućnije, ova bi ideja mogli zanimati.

Ukoliko želite mirovinu provesti na suncu juga Italije, sad je prilika za to. Naime, talijanske vlasti odlučile su svakog umirovljenika koji preseli na Siciliju, Sardiniju ili Kalabriju osloboditi plaćanja poreza narednih 10 godina! Vladin cilj je naime, ponovno naseliti dva najveća talijanska otoka, kao i južnu regiju, s obzirom da je zadnjih godina tamo došlo do značajnog opadanja broja stanovnika.

Sardinija Sardinija (Foto: Thinkstock/Guliver)

„Ponuda“ će vrijediti kako za talijanske, tako i za umirovljenike iz drugih zemalja, a njeno donošenje predložila politička stranka Sjeverna liga. Za nju bi se kvalificirali svi umirovljenici koji provedu minimalno 6 mjeseci i 1 dan u nekom od gore spomenutih područja, a očekuje se kako će ova ideja privući 600 tisuća građana podmakle životne dobi.

Ipak, kod ponude postoji i kvaka, a ona kaže kako gradovi i sela u kojima morate imati adresu ne smiju imati više od 4 tisuće žitelja. Samim tim, nema vam života u Palermu, Sirakuzi, Algheru – ali je dobra vijest što se možete naseliti negdje u neposrednoj blizini. Procjenjuje se da bi regije profitirale jer bi prosječni par potrošio godišnje između 20 i 25 tisuća eura pa bi samim time došlo i do oporavka ekonomije.

Unatoč ograničenjima, čini nam se kako postoji mnogo više benefita – umirovljenici mogu za male novce doći do nekretnine, uživati u lijepom vremenu, a o gastronomiji da i ne pričamo. Sve u svemu, mirovina na jugu Italije, zvuči kao jako dobra ideja…

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju