U blizini grada Osoyoos u kanadskoj pokrajini Britanskoj Kolumbiji (ma i ovdje je hladno!) smjestilo se Točkasto jezero koje privlači turiste iz cijelog svijeta.

Svoj u najmanju ruku neobičan izgled duguje visokoj koncentraciji raznovrsnih minerala kao što su magnezijev sulfat, kalcij, natrijev sulfat, srebro i titan. Ljeti većina vode ispari iz jezera te tada ono poprimi točkasti izgled koji duguje nakupinama mineralnih soli, a o sastavu minerala ovisi i boja jezera koje tako može biti žuto, zeleno ili bijelo.



Prije sto godina crpili su se minerali iz jezera radi izrade municije, a tada je iz jezera bilo moguće izvući i tonu soli dnevno!

Starosjedioci (tj. Indijanci) jezero su smatrali svetim mjestom, a očito ima nešto i u tome, s obzirom kako voda iz jezera ima veliki ljekoviti potencijal, što su Indijanci maksimalno iskorištavali. Prema legendi, kad bi dva zaraćena indijanska plemena dogovorila primirje, svoje bi ranjene stavljali u Točkasto jezero vjerujući kako će ih to izliječiti.

Točkasto jezero je nedavno gotovo završilo kao spa centar, ali su nasljednici starosjedioca uspjeli nagovoriti vlasnike da to ne rade, već da jezero prodaju njima. Na taj način su ga očuvali od komercijalizacije.

Danas je pristup jezeru onemogućen, tako da mu se nije dopušteno potpuno približiti. Ipak, ako vas put nanese u Kanadu nemojte očajavati, jer je pogled na jezero s ceste, i dalje fantastičan.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju