Kada uđete u ovu crkvu u Parizu, pomislit ćete da ste zakoračili u svijet iz bajke. Svod crkve obasjan šarenim linijama, koje mijenjaju svoje boje i oblike kako se pomiču ljudi u crkvi. Riječ je o video instalaciji, umjetničkom djelu Miguela Chevaliera, kojega je postavio unutar Crkve sv. Eustahija u Parizu, u povodu ovogodišnje Bijele noći, događaja u kojem umjetnici prve subote u listopadu pokazuju svoja djela na određenim lokacijama.

"Instalacija Voûtes Célestes (Nebeski svodovi) generirajuće je i interaktivno umjetničko djelo virtualne stvarnosti, projicirano unutar Crkve sv. Eustahija u Parizu. Imaginarne nebeske karte stvaraju se u stvarnom vremenu, a posjetitelji su mogli otkriti 35 različitih svjetlosnih mreža, koje se izmjenjuju na stropu jedna za drugom. Ove velike mreže tvore oblik pa ga potom gube, a promjena prati pokrete posjetitelja, tvoreći stalno obnovljene, različite svemire“, objasnila je asistentica Miquela Chevaliera, Emilie Lesne za Punkufer.

Voûtes Célestes naglašava arhitekturu crkve, volumen stubova i svodova koji oživljavaju pred očima promatrača. Posjetitelji su tijekom projekcije bili pozvani da šetaju okolo, legnu i podignu pogled prema nebesima. „Ove digitalne konstelacije piksela uranjaju posjetitelje u atmosferu okupanu svjetlošću dok se otvaraju prema beskonačnosti. Pojačana orguljaškom glazbom, instalacija izaziva kontemplirajući osjećaj uzvišenja“, dodala je Emilie.

Kreaciju je pratila glazbena improvizacija Baptiste-Florian Marle-Ouvrarda, glavnog orguljaša crkve te repertoar koji je izveo Les Chanteurs de Saint-Eustache.

Umjetnik Miguel Chevalier poznat je po kombiniranju prirode, arhitekture i vještine stvarajući jedinstvenu umjetnost. Još tijekom 1970-ih fokus svog rada prebacio je na digitalnu umjetnost. Više o njegovoj umjetnosti možete pogledati na njegovoj službenoj stranici, a više o projekciji u crkvi pogledajte u ovom videu Claudea Mossessiana:

Miguel CHEVALIER "Voûtes Célestes 2016" Nuit Blanche 2016 Saint Eustache Paris from Claude Mossessian on Vimeo.

Instalacija je postavljena u suradnji s Voxels Productions i uz potporu Nuit Blanche (Bijele noći) i Mairie de Paris, Marie-Françoise et Gilles Fuchs, Galerie Lélia Mordoch, Mutuelle Saint-Christophe assurances, Art, Culture et Foi – Paris, Association A3-art. Za softver su zaduženi Cyrille Henry i Antoine Villeret.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju