Jedinstven oblik Djoserove piramide može se objasniti gledajući građevinske objekte koji su bili u upotrebi prije gradnje samih piramida. Tijekom ranodinastijskih razdoblja i Starog kaljevstva, za označavanje grobnica elitnih članova društva korištene su pravokutne strukture s ravnim krovovima. Te strukture, napravljene od blata i opeke ili kamena, bile su poznate pod nazovom mastabas – na arapskom „klupa od blata“.

Možda s namjerom da nadmaši svoje prethodnike, Djoser je odlučio napraviti šest mastabasa na vrhu drugog mastabasa, čime je zapravo izgradio stepenastu piramidu. Možda je izgradnja stepenaste piramide bila odraz evolucije u arhitekturi, ili kao oltar kojim bi se olakšalo kraljevo uzdizanje u božansko carstvo nakon njegove smrti.

Bez obzira na razloge za ovu inovaciju, stepenasta piramida bila je arhitektonsko čudo svoga vremena. S visinom od 62 metra, ona je dominirala tadašnjim krajolikom. Ipak, piramida je samo dio većeg kompleksa grobnice, koji je služio da se slavi kult faraona. Cijeli kompleks prostire se na 15 hektara površine, a okružen je zidom svjetlosti Tura od vapnenca, visokim 10,5 metara.

U kompleks vodi samo jedan ulaz koji se nalazi na južnoj strani i natkriven je kolonadama. Stupovi ovog dijela napravljeni su od klesanog vapnenca i nalikuju na snopove stabljika. U južnom dvorištu nalazi se i oblo kamenje za koje se smatra da je povezan s festivalom SED, važnim ritualom pomlađivanja, koji je obavljao sam faraon nakon 30 godina vladavine.


Što se tiče same piramide, njezin ulaz nalazi se na sjevernoj strani, odmah pored hrama. Ovaj hram služio je za dnevne rituale za mrtve, i donošenje darova faraonu za zagrobni život. Stepenasta piramida odolijeva zubu vremena već četiri i pol tisuće godina. U posljednjih desetak godina radi se na opsežnoj restauraciji cijelog lokaliteta kako bi se vratio prvotni izgled i sjaj najstarije piramide.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju