Američka povijest pamti 45. osebujnih predsjednika koji su ostavili trag svojim revolucionarnim idejama, neustrašivim prijedlozima, ali i neobičnim hobijima i aktivnostima.

1. Monrovia je glavni grad Liberije, a dobila je ime prema Jamesu Monroeu koji je bio peti predsjednik Sjedinjenih Američkih Država.

2. George Washington je bio američki predsjednik, ali i uspješan preprodavač alkohola. Proizvodio je viski od raži, brendi od jabuka i breskvi u svojoj destileriji Mount Vernon.

3. Tijekom svojeg predsjedničkog mandata John Quincy Adams je volio započeti dan kupanjem u rijeci Potomac bez kupaćih gaćica.

Air Force One Zanimljivosti Air Force One: 7 činjenica o najpopularnijem avionu koje niste znali

4. Iako je Zachary Taylor bio poznati general u američkoj vojsci koji je preživio mnoge bitke, na kraju ga je dotukla zdjelica višanja koje je pojeo 4. srpnja 1850. godine. Voće je bilo navodno bilo oprano kontaminiranom vodom s bakterijama, dobio je koleru i umro pet dana kasnije.

5. James A. Garfield je bio sposoban upotrebljavati obje ruke istovremeno. Štoviše mogao je jednom rukom pisati latinski, a drugom grčki tekst u isto vrijeme.

6. Lice predsjednika Woodrowa Wilsona nalazi se na novčanici od 100.000 američkih dolara. Ove su novčanice napravljene za trgovanje unutar sustava federalnih rezervi. Iako su se prestale koristiti nakon uvođenja modernije bankarske tehnologije, i vrlo su rijetke i dalje se smatraju zakonskim sredstvom plaćanja.

7. Među najpopularnijim zapadnjačkim imenima u Kini su Isus Krist, Elvis Presley i Richard Nixon. Američki predsjednik posjetio je Kinu 1972. godine što je bio veliki korak u normalizaciji odnosa između ove dvije zemlje koje su se dotad smatrale neprijateljima.

Slika nije dostupna Zanimljivosti Zabranili prodaju i proizvodnju alkohola: Ludi američki eksperiment koji je i dalje "na snazi"

8. Jimmy Carter je podnio službenu prijavu "Uredu za Neidentificirane leteće objekte" u Oklahomi 1973. godine kad je bio guverner. Navodni NLO je vidio još u listopadu 1969. godine u domaćoj saveznoj državi Georgiji.

9. Rutherford B. Hayes zabranio je konzumaciju alkohola u Bijeloj kući, a poticao pjevanje gospela svake večeri.

10. Planinu Rushmore u Južnoj Dakoti s 18-metarskim glavama Georgea Washingtona, Thomasa Jeffersona, Theodorea Roosevelta i Abrahama Lincolna izrađivalo je 400 osoba čak 14 godina. Veći dio posla obavljen je uz pomoć dinamita. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju