Hrana podgrijana u mikrovalnoj pećnici je sigurna za konzumaciju, a korištenje ovog kućanskog pomagala štedi vam vrijeme za pripremu obroka u mnogim situacijama. No, ne treba ga koristiti baš uvijek.

Izbjegnite sljedeće namirnice i ambalaže te se "spasite" od neočekivanog rasta bakterija u hrani, čudnih eksplozija jestivih sastojaka i uništenih nutrijenata u zdravim zalogajima.

1. Svježa jaja u ljusci
Posve je u redu ako se odlučite ispeći ili podgrijati jaja nakon što ste razbili opnu jajeta. No nemojte pokušavati napraviti kuhano jaje u mikrovalnoj pećnici, jer bi izlaganje visokoj temperaturi moglo dovesti do nakupljanje pare ispod ljuske jajeta, te puknuća iste. Jaja radije skuhajte na tradicionalni način i tako si smanjite količinu nereda koji ćete nakon kuhanja morati očistiti.

Lubenica - 2 Hrana i piće 5 razloga zašto trebamo jesti koštice lubenice

2. Voće u komadu puno vode
Iz istog razloga ne preporučuje se stavljati u mikrovalnu pećnicu niti voće s visokom koncentracijom vode, jer bi plod mogao eksplodirati i tako vam stvoriti dodatan set problema. Želite li ugrijati voće poput kruške, breskve ili šljive, a bez štetnih posljedica, najbolje ga je narezati prije stavljanja u mikrovalnu pećnicu. Koncentracija vode ostat će ista, ali će se smanjiti pritisak pod korom ploda.

3. Smrznuto meso
Mikrovalna pećnica može biti odlično pomagalo za odmrzavanje mesa koje ste zaboravili izvaditi iz ledenice par sati prije kuhanja. No ako smrznuto meso odmrznite uz pomoć ovoga pomagala odmah ga iskoristite i termički obradite. Američko ministarstvo poljoprivrede otkrilo je da se nedugo nakon odmrzavanja u 'toplijim' dijelovima mesa počinju stvarati bakterije zbog koje se meso kvari.

Lubenica - 2 Hrana i piće 5 razloga zašto trebamo jesti koštice lubenice

4. Hrana prekrivena aluminijskom folijom
Aluminijska folija u mikrovalnoj pećnici može zaiskriti te izazvati vatru. Kada podgrijavate ostatke hrane, uvijek odstranite aluminijsku foliju s posude.

5. Kokice u smeđoj papirnatoj vrećici
Možda ste nakanili izbjegavati industrijska pakiranja kokica za mikrovalnu pećnicu zbog loše reputacije i zdravlja, no nemojte ih mijenjati s papirnatim vrećicama (škrncilama) iz kućne radinosti. Bilo kakva vrsta ljepila ili tinte iz vrećice ispustit će štetne pare te tako ugroziti jestivost namirnice. Također, postoji šansa da se papir zapali.

Savjet plus:
Ne palite mikrovalnu pećnicu kad ničega nema u njoj. Zbog ove greške pećnica bi se mogla pregrijati i prestati raditi.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju