Šarmantni Strasbourg francuski je grad uz rijeku Rajnu u regiji Elzas, koja je u prošlosti bila poprište krvavih bitaka između Francuske i Njemačke. Ove dvije zemlje odvaja rijeka Rajna, a povezuje ih niz mostova. Najpoznatiji je od njih obnovljeni most Mimram, koji je danas simbol mira i suradnje. Svejedno, ako niste ljubitelj politike i političkih institucija, ne znači da vas Strasbourg nema čime očarati, pogotovo u božićno vrijeme. U razgledavanje se najbolje uputiti pješice, a prilikom razgledavanja ne zaboravite na sljedećih pet glavnih atrakcija.

Panoramski pogled s tornja

Katedrala Notre Dame de Strasbourg smatra se jednim od najljepših spomenika zapadne arhitekture. S obzirom na to da je gradnja trajala nekoliko stoljeća, na katedrali su pomiješani razni arhitektonski stilovi - od romaničkog stila 12. stoljeća sve do kasnog gotičkog stila 15. stoljeća. Unutrašnjost katedrale poznata je po astronomskom satu koji svakodnevno, točno u 12:30 zabavlja posjetitelje paradom apostola. Za cijenu od pet eura posjetitelji se mogu popeti na vrh tornja visine 142 metra, odakle se pružaju nevjerojatni pogledi na grad, ali i na planinski masiv Vogezi te popularno turističko odredište Njemačke - Crnu šumu.

Strasbourg - 3 Strasbourg - 3 (Foto: Getty Images)

Otkrivanje ulica grada

Dio ljupkog Starsbourgova povijesnog centra Quartier des Tanneurs naziva se još i Mala Francuska. Ova četvrt oduševljava turiste labirintima kanala i starim uličicama sa savršeno očuvanim drvenim kućicama. Za vrijeme 16. i 17. stoljeća Mala Francuska bila je četvrt gradskih kožara, mlinara i ribara. Tijekom šetnje posjetite ulicu Rue du Bain-aux-Plantes, gdje možete pronaći i autentični restoran. Svakako se uputite i na Grande Écluse, prekriveni most s kojeg se pruža panoramski pogled na druge prekrivene mostove te gradski krajolik Strasbourga.

Tri muzeja u jednoj palači

U nekadašnjoj rezidenciji biskupskih prinčeva Rohanovoj palači danas se nalaze tri zanimljiva muzeja. Na prvom katu nalazi se Muzej likovnih umjetnosti s izvrsnom zbirkom europskih majstora iz srednjeg vijeka sve do modernih vremena. Muzej ukrasnih umjetnosti nalazi se u prizemlju, gdje se mogu razgledati sobe biskupskog stana, knjižnica i kapelica, uz brojne keramičke, porculanske i zlatarske umjetnine. Posljednji, Arheološki muzej nalazi se u prizemlju palače i sadrži predmete od prapovijesti do srednjeg vijeka. Muzeji su otvoreni svaki dan osim utorka, a ulaznice se mogu kupiti pojedinačno za svaki muzej ili skupno po nešto povoljnijoj cijeni.

Bogat ptičji svijet

Kada se poželite malo odmoriti od gužve i brojnih kulturnih sadržaja, posjetite najstariji i najveći park Strasbourga Parc du Chateau de Pourtales. Besprijekorno uredan i redovito održavan park sadrži nekoliko restorana, igrališta za djecu, ribnjaka te maleni zoološki vrt koji se može besplatno razgledati. U parku se nalazi jezero, gdje se može unajmiti brodić i zaploviti u veselom društvu patki i labudova. Također, na svakom koraku mogu se vidjeti rode koje su savila svoja gnijezda na većini okolnih dimnjaka i ujedno su simbol grada i cijele regije.

Grad koji živi za Božić

Božićni sajam u Strasbourgu jedan je od većih u Europi, a tradicionalno se održava još od 1570. godine. Svake godine krajem studenog ulice, kuće i crkve Starsbourga prigodno se ukrašavaju, a na glavnom trgu Place Kleber postavlja se ogromno božićno drvce. U povijesnom centru grada, koji se inače nalazi na UNESCO-ovu popisu svjetske baštine, tristotinjak štandova nudi božićne ukrase, umjetnine i tradicionalne delicije poput medenjaka ili kulinarskog specijaliteta foie gras. S obzirom na brojnost štandova, posjetitelji mogu rezervirati privatne dvosatne ture razgledavanja onih najboljih.

Odvažite se posjetiti Strasbourg tijekom jesenskih i zimskih mjeseci, kupite plišanu rodu u nekoj od brojnih suvenirnica i ispričajte prijateljima priču o posebnom božićnom duhu ovog grada.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju