Jeste li ikada razmišljali o tome što stoji iza svih onih zvjezdica pokraj naziva hotela? Osnovnu razliku svi znamo: više zvjezdica - luksuzniji hotel. No jeste li znali da se iza svih tih silnih zvjezdica kriju određeni standardi koje hoteli trebaju zadovoljiti? Mi smo odlučili barem malo razjasniti klasifikaciju, kako biste znali što vas u pojedinom hotelu očekuje.

Moram priznati da sam dosad spavao u svakakvim hotelima. Od standardnog s 2* u Bratislavi pa do super luksuznog hotela s 5* u samom srcu Portoroža. Razlika je vidljiva na prvi pogled. Ali jeste li se ikad zapitali što bi vas sve trebalo dočekati u hotelskoj sobi s 2 i onoj s 4 ili 5 zvjezdica? Iskreno, nisam ni ja. Nekako mi se nije nametalo to pitanje. No tijekom posljednjeg posjeta Londonu i boravka u vrlo skučenoj sobi, sjetio sam se tužne priče jednog hotela iz Međimurja koji ne može dobiti četvrtu zvjezdicu samo zbog toga što je stubište 15 centimetara uže nego što to nalažu pravila. I tu smo došli do problema. Iako postoji neki generalni popis uvjeta koje hotel treba zadovoljiti kako bi dobio određenu zvjezdicu, svaka država na svijetu zadržala je pravo da te uvjete prihvati ili postavi svoje. I to je dovelo do toga da hotel s 4* u SAD-u ima drugačije standarde i ponudu nego hotel iste kategorije u Kini.

Doručak u hotelu Doručak u hotelu (Foto: Guliver/Thinkstock)

Na nivou Europske unije pokušala se napraviti hotelska standardizacija koja bi bila prihvaćena u svim državama. Ipak, iako je izrađena, ona nije prihvaćena nego služi samo kao smjernica državama članicama. The European Hotelstar Union (EHU) bazira se na njemačkom sistemu koji je imao velik utjecaj na klasifikaciju hotela u središnjoj Europi. Tim sistemom ukinuta je minimalna veličina sobe za pojedinu kategoriju te je napravljen katalog kriterija koji obuhvaća čak 270 elemenata, od kojih su neki obvezni ako hotel želi dobiti određenu zvjezdicu. Svaki od tih elemenata nosi određen broj bodova koji se zbrajaju i na temelju pragova se dodjeljuju zvjezdice. A koji su to uvjeti?

Tourist ili 1*

Hoteli označeni s 1* većinom se nazivaju budžetni hoteli te su namijenjeni svima koji ne očekuju nikakav luksuz i previše udoban krevet. Ali zato postoje uvjeti koje ti hoteli trebaju zadovoljiti. Sve sobe moraju imati vlastitu kupaonicu s tuš-kabinom ili kadom. Obavezno je čišćenje sobe svakog dana, a u njoj treba postojati stol sa stolicom, sapun te TV u boji s daljinskim upravljačem. Da, dobro ste pročitali. U 21. stoljeću, uvjet da bi hotel dobio 1* jest da u svakoj sobi ima TV u boji. Recepcija takvog hotela treba raditi barem 8 sati na dan, a na recepciji trebaju postojati faks uređaj i telefon za upotrebu. Doručak se mora posluživati u hotelu, a isto tako pića gostima tijekom cijelog dana moraju biti dostupna. Naravno, ne besplatno.

Standard ili 2*

Uz sve nabrojano u prethodnoj kategoriji, hotelima s 2* nije dovoljno da imaju doručak u hotelu, nego za doručak moraju imati švedski stol. U sobama, uz obavezan TV u boji, kraj kreveta trebaju biti svjetla za čitanje i ormar za odlaganje. U kupaonicama umjesto sapuna treba biti gel za tuširanje i ručnici te nešto od pribora za osobnu higijenu. Uz faks-uređaj i telefon, na recepciji treba biti omogućeno plaćanje kreditnim karticama.

Comfort ili 3*

Svi uvjeti koji vrijede za hotele s 1 i 2 zvjezdice, vrijede i za hotele s 3*. No ovdje se pravila malo pooštravaju te recepcija osim faksa, telefona i mogućnosti kartičnog plaćanja treba biti otvorena minimalno 14 sati dnevno, ali i biti dostupna 24 sata na dan putem telefona te imati osoblje koje govori barem jedan strani jezik. Uza sve to, kod recepcije trebaju biti barem 3 sjedeće garniture i mogućnost ostavljanja prtljage. Pooštravaju se pravila i za sobe. Tako svaka treba imati minibar ili neka pića, telefon te pristup internetu. Iako u prijašnjim kategorijama grijanje u kupaonici nije striktno navedeno, hoteli s 3* trebaju imati grijaće tijelo te sušilo za kosu. U sobi treba biti postavljeno i veliko ogledalo te prostor na koji se može odložiti kufer. Isto tako, negdje treba biti pripremljen set za šivanje, set za čišćenje cipela te mogućnost davanja odjeće na pranje i glačanje. Hotel s 3* treba imati mogućnost da gostu priskrbi dodatan jastuk i pokrivač te dobro izrađen sustav za rješavanje prigovora.

Bratwursthotel Bratwursthotel (Foto: Claus Böbel)

First class ili 4*

I ovdje vrijedi sve prethodno navedeno, no recepcija treba raditi minimalno 18 sati na dan, a gostima treba biti dostupna putem telefona sva 24 sata. Predvorje, uz 3 sjedeće garniture, treba sadržavati i prostor u kojem gosti mogu popiti piće. U hotelima s 4* treba postojati mogućnost doručka u sobi i dostave hrane u sobu, a minibar uvijek treba biti pun. Ako ne postoji mogućnost dnevnog punjenja, mora postojati 24-satna mogućnost za naručivanje pića u sobu. Osim kreveta, stola sa stolcem i ormara, soba u hotelu s 4* treba sadržavati fotelju ili kauč te maleni stolić. Ogrtač i papuče trebaju biti u svakoj sobi, a ako ih nema, trebaju biti dostupne gostima na zahtjev. Kupaonica sada postaje malo luksuznija, s kapom za tuširanje, kozmetičkim ogledalom te raznim proizvodima za osobnu njegu kao što su štapići za uši i slično. Iako prijašnji hoteli nisu trebali imati restoran u svom objektu, već samo prostor za posluživanje doručka, hoteli s 4* trebaju imati restoran A la carte koji radi sedam dana u tjednu.

Luxury ili 5*

U hotelima s 5* recepcija treba biti otvorena 24 sata dnevno, a svim gostima na raspolaganju treba biti vratar ili osoba zadužena za parkiranje vozila. Isto tako, u ovim hotelima trebaju vam odnijeti prtljagu do vaše sobe a da vam to ne naplate. Predvorje treba biti prostrano, s prostorom za sjedenje i barom. Svaki gost prilikom dolaska u sobu treba dobiti svježe cvijeće ili neki drugi poklon dobrodošlice. U sobama treba biti sef te dostupan superbrzi internet. Hotel treba imati servis za glačanje koji vam odjeću treba vratiti u roku od 1 sata. A kao gost trebate imati mogućnost ispuniti tajnu anketu o zadovoljstvo u hotelu.

Super Luxury ili 7*

Neki od hotela imaju tu čast da su zadovoljili sve uvjete i još više, pa se reklamiraju kao hoteli sa 7 zvjezdica. Prvi hotel na svijetu koji je prozvan hotelom sa 7 zvjezdica jest Burj Al Arab u Dubaiju, koji je otvoren 1998. i u kojem svaka soba ima svog batlera. Koji su uvjeti da hotel dobije 7*, teško je reći. Nigdje ne postoji pisano pravilo da takva kategorizacija i službeno postoji, niti certifikacijsko tijelo koje daje takvu kategoriju, ali zbog luksuza kojima pojedini hoteli raspolažu, tipa dizajnerskog namještaja, elitnih pića i ostalih zadovoljstva za bogataše, takvi hoteli dobivaju epitet hotela sa 7*.

I sad, moja iskustva nisu baš u skladu sa svim gore navedenim. Bio sam u nekim hotelima koji imaju kategorizaciju od 4*, a bez problema će zadovoljiti sve uvjete i za više. Ali isto tako sam bio i u hotelima koji ima puno višu kategoriju nego što to stvarno zavrjeđuju. Tako npr. zadnji hotel u kojem sam bio u Londonu, a koji je kategoriziran s 4*, nema ni papuče, ni kućni ogrtač, a soba je bila toliko mala da u njoj ne da nije bilo stolića i fotelje, nego nije bilo prostora za ormar, već samo vješalica za kapute.

Treba li vjerovati broju zvjezdica kada birate hotel? Iskreno, previše sam se puta razočarao da bih im više vjerovao, ali isto tako sam puno puta bio u hotelima koji zavrjeđuju veću kategoriju nego što je imaju. Stoga sve ovo treba uzeti s rezervom, a prvenstveno zbog toga što klasifikacija hotela u svijetu nije pod jednom normom, nego svaka država sama određuje što bi trebalo zadovoljiti za određenu kategoriju. Ali bitno je da ćete u svakom hotelu imati TV u boji. Ipak je ovo 21. stoljeće.

Avantura života: Gorštaci se okupljaju za prelazak više od 100 kilometara prekrasne divljine mitskog Velebita Highlander Velebit - 28 Highlander Velebit - 27 Highlander Velebit - 26 +24 Highlander Velebit - 25

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju