Transilvanija u prijevodu znači „kroz šumu“. U povijesti se naziva i Sedmogradskom (njem. Siebenbürgen) prema sedam utvrđenih gradova koje su sagradili Sasi, narod koji je naselio taj prostor u srednjem vijeku. Transilvanija, zajedno s Moldavijom i Vlaškom čini jezgru današnje Rumunjske. Ova pokrajina zasigurno je najupečatljiviji dio države, a jedan od važnijih razloga za to jest Drakula, poznati vampir. Preporučujemo da istražite sve što o njemu ova čarobna pokrajina priča.

Rodno mjesto Drakule – Sigišoara

Najpoznatiji od sedam saskih gradova su Sibiu, Sigišoara i Brasov. U jednom od njih, Sigišoari rođen je knez Vlad III. Inspiracija za vampira grofa Drakulu, poznat po svojim borbama protiv osmanske ekspanzije. Vlad III. Tepeš, za života poznat i po patronimu Drakula (Zmajev sin), a u novije vrijeme i Tepeš (nabijač), rođen je u Sigišoari, gradu u istoimenoj općini koji je na UNESCO-ovom popisu mjesta svjetske baštine u Europi kao primjer 850 godina povijesti i kulture transilvanijskih Sasa. Svake godine u srpnju na citadeli se održava Srednjovjekovni festival koji morate posjetiti ako se tad nađete tamo.

Sigišoara Sigišoara (Foto: Getty)

Vlakom iz Bukurešta 

Iz Bukurešta do Sigišoare možete stići vlakom s nekoliko izravnih veza, a veze postoje i iz bližih gradova poput Sibiua ili Brasova. Također, možete do tamo stići i iz Budimpešte, u kojoj ćete najvjerojatnije presjedati ako se uputite iz Varšave, Praga ili Beča. Prekasna arhitektura, drvene ogradice, kamene uličice, saske kuće, tzv. "oči“ na krovovima kuća, drveni balkoni, antikni dućani čine ovaj gradić pravim biserom Transilvanije.

Osim Povijesnog muzeja, zanimljivog Satnog tornja i mnogih neobičnih crkvica, posjetite rodnu kuću vladara Vlada Tepeša, tj. Drakule. Danas se u njoj nalazi restoran, a možete posjetiti i Drakulinu sobu. Kuću ćete pronaći na Trgu Citadel, a evo jedan odličan smještaj u blizini. Za 5 leia (8 kuna) možete ući u kuću, ali ne očekujte ništa spektakularno.

Kultna atrakcija 

Najveća atrakcija vjerojatno u cijeloj Rumunjskoj je u selu Bran, nedaleko od Brasova (30 km). Godišnje ovaj dvorac posjeti više od pola milijuna turista i zasigurno je riječ o najvećoj rumunjskoj atrakciji. Slavu je stekao zahvaljujući romanu Drakula iz 1897. Iako nema nikakve izravne veze ni s likom iz romana, ni s Vladom Tepešom koji je bio inspiracija tom liku, podsjeća na dvorac iz romana, a vlasnici su ga odlučno pretvorili i uredili kao Drakulin dom. Prema nekim dokumentima i pričama postoji informacija da je Vlad III. bio u kuli dvorca zatočen dva dana.

Dom Vlada Tepeša Dom Vlada Tepeša (Foto: Getty)

Mi vam također preporučujemo da u svoj posjet Rumunjskoj uključite razgled dvorca Bran. Zašto? Sve od prilaska dvorcu, pa do samih hodnika, legenda se osjeća, čuje i vidi. Šetnjom do dvorca i samim dvorcem polako se počinju miješati osjećaj povijesti i mitova, istina i legendi, sablasnost vam ulazi u osjetila i priča vas polako upija u sebe. Autentično iskustvo za fanove vampira ovdje je zagarantirano. Uspon do dvorca mnogi opisuju kao jedno od najdivnijih iskustava u Rumunjskoj, a pogled na dvorac, posebice u noći punog mjeseca, izgleda kao iz filma.

> Dom engleskih kraljeva: Priča o jednom od najstrašnijih dvoraca na svijetu

Kako do dvorca?  

Iz Bukurešta vlak do Brasa vozi skoro svakih sat vremena sa stanice Bukurešt/Gara de Nord, a kartu za trosatnu vožnju platit ćete oko 30 kuna. Kada stignete u Brasov, na autobusnom terminalu br. 2 možete svakih pola sata uloviti autobus za Bran. Karta stoji oko 7 kuna, a put traje oko pola sata. Svoj put iz rumunjske prijestolnice možete organizirati kao jednodnevni izlet, a možete tamo i prenoćiti jer ponuda smještaja je bogata. U dvorac kao student možete ući za 40 kuna, a karta za odraslu osobu je 60-ak kuna.

Spavanje u lijesu

Pri svom posjetu Rumunjskoj, obavezno posjetite Drakulin dvorac, tj. Dvorac Bran, a možete i pratiti koje će događanje ove godine na Noć vještica izmisliti vlasnici. Naime, 2016. postojao je natječaj za noćenje u dvorcu i to u lijesovima, a 2017. je na 28. 10. održan Halloween party vampira, vještica i ostalih zastrašujućih bića. Buuu!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju