Dvorac Warwick jedan je od najpoznatijih i najstrašnijih dvoraca na svijetu. Smješten je na pomno planiranoj lokaciji u gradu Warwicku kod rijeke Avon.

Njegova povijest zaista je zanimljiva jer je u početku bio zamišljen kao utvrđeno područje koje se sastojalo od dva dijela: zatvorenog i zaštićenog dvorišta okruženog jarkom i drvenom obrambenom ogradom te zemljane uzvisine na vrhu koje se nalazila sama utvrda.

U kameni dvorac pretvoren je za vrijeme vladavine Kralja Henrija II., a u 14. stoljeću nadodana su obrambena vrata i nekoliko tornjeva. Od tada je imao ukupno 36 različta vlasnika, a okružen je suhim jarkom sa sjeverne strane na kojoj nije postojala zaštita od rijeke. 

Razina sigurnosti ovdje je bila visoka, a Warwick je imao i najveći katapult na svijetu koji je bio postavljen u samom podnožju. Taj drveni stroj mogao je baciti kamen težine do 150 kilograma na zapanjujućih 300 metara i letio je brzinom čak do 250 kilometara na sat.

U 16. stoljeću dvorac je bio zapušten, no sve se to popravilo kada ga je posjetila kraljica Elizabeta I. Posebno je zanimljiva činjenica da se zbog njezina posjeta morala izgraditi zasebna zgrada u kojoj je boravila.

U dvorcu danas možete posjetiti i istražiti gotovo sve prostorije, a posebno će vas razveseliti posebna velika dvorana, koja je ujedno i najveća prostorija, u kojoj ćete boraviti. U njoj su jeli, pili i spavali vlasnici ove posebne građevine, a građena je još u davnom 14. stoljeću, dok je današnji izgled poprimila 1871. godine nakon požara.

U njoj se nalazi veliki kenilvortški stol izrađen od hrasta, veliki kotao koji je 500 godina služio za spremanje gulaša vojnicima, a možete razgledati i raznovrsne oklope, odijela i dva sačuvana obrambena odijela koja su na sebi nosili borbeni konji. Zanimljivo je i minijaturno odijelo za koje se vjeruje da je izrađeno posebno za četverogodišnjeg sina Roberta Dudleya, grofa od Leicestera.

Posjet dvorcu uključuje i živopisne povijesne prikaze, među kojima su zabavni viteški i streličarski turniri, kazališne i glazbene predstave s tradicionalnim instrumentima zaboravljenog vremena. Također ne smijete propustiti najveći drveni katapult na svijetu koji svoju razornu snagu pokazuje dva puta dnevno. Tu su i oružarnice i tamnice u kojima se nalaze oružja koja su se nekad koristila za nezamislive torture.

Nemojte se uplašiti dok istražujete dvorac jer su kroz cijeli kompleks postavljene voštane figure svih grofova koji su tamo živjeli, ali i onih koji su ih služili. Posjetite i viktorijanski vrt ruža i obližnju mlinarsku kuću u kojoj se nalazi veliki vodeni mlin. Šetnje vrtovima zaista su zanimljive, a poseban doživljaj ispunjen iznimnim zadovoljstvom pružat će vam šetnja Vrtom paunova u kojem lutaju te prekrasne ptice.

Na početku smo spomenuli da je ovo bio jedan od strašnijih dvoraca, no sigurno se pitate zašto. Ovdje se odigralo mnoštvo strašnih priča, a postoje i mnogobrojne legende o duhovima koji su u dvorcu boravili. Jedan od strašnijih bio je onaj koji je poprimio oblik krvoločnog crnog psa s crvenim očima i pjenom u ustima, a u dvorac se nastanio zahvaljujući kletvi sluškinje Molle Bloxham koja je bila uhvaćena kako krade od grofa. Njezina kazna bila je javna brutalna tortura, a ubrzo nakon toga pojavio se dlakavi zlotvor koji je opustošio okoliš dvorca. Nećemo vam odati kako je priča završila jer ćete to morati istražiti sami upuštanjem u neku od horor-tura.

Ako se ne bojite, upustite se u šetnju kroz sedam soba, u trajanju od 50 minuta kroz tamnicu koja datira još iz 1345. godine, a u kojoj su se mučitelji koristili različitim sredstvima kako bi zatvorenicima priuštili najstrašnije muke.

Za standardnu ulaznicu u dvorac ćete morati izdvojiti 19 funti ako je kupujete preko interneta pet i više dana prije dolaska, a ako kartu kupujete na ulazu, morate dodati još devet funti. Želite li uz dvorac posjetiti i tamnicu, na ulazu za to izdvajate 33 funte, ako kartu kupujete pet dana prije dolaska online, koštat će vas 24 funte po osobi, a od jedan do četiri dana do posjete 27 funti.

Budite svjedoci najmračnijih, najkrvavijih i najstrašnijih vremena u povijesti dvorca. Nemojte se bojati glumaca i posebnih efekata, jer osim što ćete doživjeti dozu straha, razgled preostalog dijela ove zaista zanimljive lokacije ostat će vam još dugo u pamćenju. Do dvorca jednostavno možete iz Londona koristeći usluge autobusnog prijevoznika National Express. Cijena karte iznosi između 75 i 110 kuna, a autobus polazi tri puta dnevno na postaji London Victoria Coach Station. Vozite se oko 3 sata, no svaka minuta čekanja vrijedna je onoga što vas u dvorcu očekuje!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju