Jedan obožavatelj s Foruma.hr, Pellaprat, objasnio je svijetu kako je brizla, odnosno thymus, žljezda koja je u tek oteljenog teleta teška oko 800 g, i smanjuje se dok ne dođe na veličinu oraha (u junca od cca 500 kg). Na početku je predivne žljezdaste teksture (do težine teleta od cca 150 kg), a tada se počinje pretvarati u loj da bi kod bikića za klanje bila nejestiva. Cijena joj je u skladu s tim, a obično su je naši mesari cijenili kao šniclu od buta, dok je u Francuskoj daleko iznad te cijene, a zovu je "Ris de veau". No, danas brizli u mesnicama više - nema.

> Recept za pohane brizle u kojima će uživati svi pravi gurmani

Onaj tko je jednom probao teleći, ili makar svinjski mozak, i preživio to iskustvo, uvijek će mu se vraćati, iako svjestan da to možda i nije najnekaloričnije iskustvo svijeta. Ali neki se zaljube, i onda o tome pišu priče. Tako smo danas za priču o potrazi za izgubljenom brizlom saslušali Fikija i Ninu, ljude koji rade najbolje majice u regiji (bad habit), i ubijaju za brizle! Uživajte u njihovoj priči...

„U mom domu, dok smo bile male, uvijek se dobro jelo. Ma kaj god, jede se i sad dobro! No nekih stvari već desetak godina nema više na meniju pa sam krenula u potragu za „belim bubregima“ i brizlama. Obišla sam jako, jako puno mesnica po raznim kvartovima Zagreba, ali svi do jednog mi se nasmiju i vele, mala, pa di si ti zapela , tog ti više nema.

Ček, kak mislite nema? Napravili ste neke životinje tak da nemaju više testisa? Prije bi rekla da se to dogodilo ljudima , al dobro sad. Na moje čuđenje, počeli su onu famoznu priču o „kravljem ludilu“ i kak se poslije toga promijenio zakon i kak se to više ne prodaje. Pa dobro, a kaj se s tim dela? Na to pitanje sam dobila ili nijemi pogled u pod, ili podsmijeh, a kaj? Kaj misliš?

A onda se dogodilo to da je jedan naš poznanik, znajući za moju ljubav prema iznutricama pozvao mene i mog dragog na večeru - ti bokca, više brizli u životu nisam vidjela, fešta od brizli. Svaki zalogaj sam u mislima otpraćala dubokom zahvalom, žvakala i preko onih 20 puta koliko kažu da trebamo. A onda nisam izdržala i pitala sam - pa dobro otkud i kako? „Pa mene svi znaju i ostave mi ispod pulta.“ Okej, ipak vrijedi ona stara poslovica - gdje ima volje, naći će se i način da dođem do njih.

Uglavnom, šetajući svojim kvartom prije mjesec dana ušla sam u lokalnu mesnicu i dečkima ispričala svoju priču, kad kažu oni meni - gospodična, to nas ni jedna ženska nije nikad tražila pa ćemo se potruditi da vam nabavimo, al morate nam ostaviti broj mobitela. Hm, prvo mi je prošlo kroz glavu, kakvi fakini ali si mislim - pa nemam kaj izgubiti.

Mjesec dana nakon šetnje, zvoni mobitel - gospodična, naš šef vam je ostavil ono kaj ste tražili. Spremim se ja, a u mesnici njih dvoje s dvije velike najlon-vreće jezika, brizli i “bijelih bubrega“, te sa strogom šefovom naredbom - maloj ni za Boga niš novaca uzeti! Ja u nevjerici s dvije vrećice iznutrica, svaka zahvala mi je izgledala premalom, najrajše bi se do poda zahvalila. Jedva sam došla do stana, a tamo još veća sreća! Muž je bio jako, jako sretan ulovom svoje ženke, doduše, samo do trenutka kad sam mu rekla, ljubavi, molim te daj mi pomozi očistiti „bijele bubrege“. Svejedno, sat vremena poslije, bili smo najsretniji hedonisti Hrvatske. Ovo treba ponoviti!“



Jeste li negdje nedavno uspjeli pojesti brizle? Obavezno nam se javite, jer ne želimo izgubiti ovu delikatesu!

*Brizla - prsna žlijezda /thymus/ kod mladog teleta.
**Bijeli bubrezi – muške spolne žlijezde (testisi)

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju