Kada ste zadnji put u kuhanju iskoristili piment, kurkumu ili anis? Polica za začine čest je dodatak brojnih kućanstava, iako se većina jarkih bočica gotovo nikad ne otvara. Lijep ukras, zar ne...

Štoviše, uvođenje različitih začina u kuhanje obično dobro zvuči samo u teoriji. Praksa pak pokazuje da u nas većina ljudi bira klasične mediteranske začine ili pak povrtne začinske mješavine iz vrećice ili kocke. 

Zaboravljamo da postoje

Naravno, u kuharsko eksperimentiranje ne uključujemo jedan pokušaj pripremanja indijskog curryja prije tri godine niti pile na provansalski. Ako već godinama niste dodirnuli egzotičnije začine s police za začine, njihov je rok trajanja sigurno istekao i slobodno ih možete baciti u smeće.

Mljeveni začini, naime, imaju rok trajanja od 6 do 12 mjeseci, dok se oni u komadu poput zvjezdanog anisa, ili cimeta u kori - mogu koristiti tek malo dulje od toga. Začini kojima je istekao rok trajanja u pravilu nam ne mogu naštetiti, osim ako se u njima nisu nastanili moljci ili plijesan, ali zato značajno gube aromu.

Bacamo dobre začine 

Rok trajanja koji se nalazi na pakiranju odnosi se upravo na vrijeme tijekom kojeg će dati najviše mirisa jelu. Stoga ako razmišljate treba li baciti začine ili ne, dobro ih promotrite i pomirišite - ako nisu izgubili svojstva, možete im dati još koju šansu.    

Nismo naznačili rok

I dok većina originalnog pakiranja ima naznačen rok trajanja na ambalaži, do problema dolazi kad sadržaj začina prebacujemo iz kupovnih vrećica u posebno napravljene posudice za kuhinjski stalak, a da nismo prepisali rok trajanja s originalnog pakiranja. 

Kupujemo velika pakiranja 

Uvedite praksu obnavljanja začina uvijek u isto vrijeme – primjerice oko prosinačkih blagdana, pa ćete uvijek znati kada je što kupljeno. Također, izbjegavajte kupnju velikih akcijskih pakiranja jer su male šanse da ćete ih uistinu i potrošiti.

Držimo ih na pogrešnom mjestu 

Začini bi trebali biti pohranjeni na tamno i suho mjesto – dok biste čili prah ili crvenu papriku bez grižnje savjesti mogli staviti i u hladnjak kako bi zadržali boju i svježinu. A sada, hrabro se bacite na policu i počnite s čistkom. Bolje to nego da upropastite jelo arhivskom kurkumom ili vintage komoračem, zar ne?

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju