Zubatac je nešto poput lava u svijetu jadranskog podmorja, što ćete trenutno shvatiti kad mu pogledate zube. Osim što je jak, lukav je i prepreden, i nije ga baš lako uloviti. Kad tome dodamo da je riblji fond Jadrana doista pretjerano izlovljen, poziv na degustaciju čak dvije mrcine od desetak kilograma koje se ne love često nigdje u svijetu – nikako se ne odbija!


Ne znaju se puti kojima je gospodin Vanjak došao do orijaša, ali sigurno je bilo samo da su naši i svježi. Kako se radi o bivšem državnom reprezentativcu u ribolovu i sudioniku nekoliko europskih i svjetskih prvenstava, svaka rasprava je bila suvišna. Trebalo se poslikati, izgrliti s kolegom s Prvenstva Hrvatske u pizzama, poznatim Riječaninom Časlavom Matijevićem, i prepuštanje kuhara njihovim pripremama. Časlavu za filetiranje, Marinu za vatricu, i tako to na užas svih gostiju koji su mislili da će to biti čas posla...


"Prvo je zubaca trebalo filetirati. Tada sam cijele filete stavio u more i led, gdje su uz med i začinsko bilje odležali par sati. U posudi sam napravio emulziju maslinovog ulja, citrusa i koromača, i utopiio pacane filete zubaca. Nakon pola sata mariniranja, ispekao sam ih i poslužio sa coulisom od blitve i kremom od koromača, da, ispalo je sjajno!", odao nam je tajnu recepta Časlav Matijević. Porijeklo recepta? "Samo sam slušao druge ljude i pamtio ono što mi paše..."


„Za pripremu ribe od 10 kg u komadu na gradelama, poslužio sam se specijalnom tehnikom još neviđenom u Hrvata. Riba se nije zarezivala, a kompletna utroba je izvučena kroz škrge tako da je riba ostala cijela. Iza glave sam probio rupu debljine palca do leđne kosti i dobro je napunio solju, paprom i maslinovim uljem. Cilj je da se cijelo vrijeme pečenja kroz tu rupu ubrizgava maslinovo ulje koje hrani i daje sočnost ribi oko kosti... Ovaj zubatac je tako tijekom pripreme popio oko 5 litara maslinovog ulja!“, rekao je Marin Vanjak.

„Veliku ribu u komadu je jako teško ispeći i jako je malo ljudi u nas koji se to usude napraviti, a kamoli da im ispadne dobro. Ova se, recimo, pekla tri i pol sata! To je zbog toga što riba ima tri pozicije pečenja - glava, potrbušnica i zadnja trećina rep. Sve je to tri pozicije, tri debljine, tri strukture mesa, tri temperature, tri okusa. Onda je jasno koliko je to zahtjevno napraviti, a da ne bude suho, spaljeno i krvavo oko kostiju...“, završio je Vanjak.


"Cilj je bio promocija kulinarskih i ribolovnih tehnika kao i neformalno druženje svih ljubitelja mora i ribe. O'Hara je još jednom pokazala da uz svoje ostale top proizvode kao što su pizza i fjorentinski odrezak, radi i druge napredne tehnike u svijetu hrane na vrhunskoj razini. Uz to širi se i karta piva iz vlastitog uvoza i sad ih je već preko 100." Pa smo zato zubace sparivali s raznim IPA-ma. O tom doživljaju, ipak neki drugi put, a vi kad dobijete na dar didu zubaca od deset kilograma - znate što vam je činiti! Stvarno su napravili čudo na dva sasvim različita načina, navest ću samo jedan komentar - poput poljupca sirene nakon dobrog... shoppinga! Kapa dolje!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju