Tuna dolazi iz porodice skušovki (scombridae) i smatra se temeljem mediteranske prehrane. Postoji nekoliko vrsta ove ribe, a uz žutorepu, prugastu i bijelu, najčešća je plavorepa tuna, koja pliva i mnogim svjetskim vodama, uključujući i u Jadranu.

Ova toplokrvna riba selica bogata je bjelančevinama koje grade sve stanice u tijelu,te omega 3 masnim kiselinama koje štite zdravlje srca i krvožilnog sustava. Uz to sadrži i značajne količine kalija, fosfora i magnezija, kao i vitamina E te vitamina B kompleksa.



Svježa, dimljena i tuna iz konzerve
Na tržištu se može nabaviti svježu, dimljenu te onu u konzervi, pa ovisno o vrsti varira i najbolja priprema ove ribe. U japanskoj prehrani uobičajeno je korištenje svježeg mesa tune za pripremu sushija i sashimija, a sirovu tunu može se iskoristiti za carpaccio ili tartare.

Odreske svježe tune moguće je ispeći na tavi ili grilu. Poželjno je ribu marinirati barem 30 minuta prije pečenja u kombinaciji mediteranskih začina, maslinovog ulja, češnjaka i limunovog soka kako bi se dodatno naglasio okus mora.

Pečenje odrezaka od tune
Odreske bi trebalo peći dok površina ribe nije svijetlo smeđe boje, a unutrašnjost bi trebala ostati ružičasta. Ovisno od debljini odreska to može podrazumijevati pečenje sa svake strane ribe od tri do pet minuta. Imajte na umu da je bolje tunu premalo ispeći, nego je pretjerano termički obraditi, jer će predugo prženje transformirati fin odrezak u neukusnu 'gumu'.



Svježa tunu moguće je upotrijebiti u ribljim juhama, različitim umacima za tjesteninu te složencima. Dimljena tuna se najčešće reže na tanke kriške te poslužuje na platama kao predjelo. Od nje se mogu raditi i kreativni kanapei, ili se može upotrijebiti za gastronomski sendvič.

Zaleđivanje svježe tune
Konzervirana tuna ima vrlo sličnu hranjivu vrijednost kao i ona svježa, a najbolje ju je iskoristiti za pripremu namaza, hladnih salata s tjesteninom, okruglica ili umaka, odnosno u jelima koji mogu 'zakamuflirati' njen izgled iz konzerve.

Kod kupovine svježe tune najbolje je uzeti onoliko koliko vam treba za pojedini obrok, jer stavljanje ove ribe u kućnu ledenicu mijenja njen izgled i okus. Riba postaje gorka i suha, te ju u kuhanju treba neutralizirati začinima. Zaleđenu svježu tunu nakon odleđivanja najbolje bi bilo spremiti s umakom od rajčice i bijelog vina.

U fotogaleriji pronađite nadahnuće za kulinarske igre s tunom.

Još više kulinarskih tajni pronađite u emisiji Celebrity Masterchef, koju možete gladati u nedjelju u 21:45h, a ponedjeljkom i utorkom od 22:15h na Novoj TV. Sve najnovije informacije saznajte već sada na masterchef.hr. Propuštene epizode pogledajte OVDJE.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju