Jesu li to svjež povjetarac s Vltave, ili šarmantan osmijeh ljubaznih Čeha koje susrećeš na ulicama? Ili možda stoljeća veličanstvene povijesti koja izvire iz svake pore, od starih mostova i građevina do popločanih ulica na kojima svaki sloj priča svoju vlastitu priču? Za što god se odlučiš, ipak moraš priznati: Prag ima ono nešto, nešto neobjašnjivo, nešto jedinstveno.

To je duh trenutka, duh samog grada kojeg možeš vidjeti u očima prolaznika, u osmijehu svake osobe i u duhu mjesta na kojima se ljudi okupljaju.


U Pragu smo itekako svjesni tog osjećaja. Zovemo ga - pohoda.
U početku je pohoda bila samo izraz za "lijepo vrijeme" ili "ugodnu atmosferu" i metafora za svako ugodno, poželjno ili dobro stanje. Od "Kako divan dan" izraz "Baš je pohoda" dobio je značenje koje implicira svaku situaciju koja priziva takav dobar osjećaj.

Danas je pohoda postala riječ koja objašnjava mentalitet Praga: ona znači odlično vrijeme provedeno s prijateljima, nezaboravne trenutke zabave, ljubavi, prijateljstva, ukratko: sretne dane.


Pohoda se, naravno, odnosi i na hranu, tako da je pohoda i svaki trenutak koji predstavlja savršen spoj dobrog društva, ukusne hrane te vrhunskog piva, odnosno Staropramena.

Pohoda tako može biti ručak u nekom tipičnom praškom restoranu, večera u pivnici, roštilj kod prijatelja, ali i zalogaj na ulici, jednostavno jelo s nogu uz koje tako dobro paše čaša hladnog Staropramena.


Ako želiš osjetiti pohodu, najbolji način za to je da naručiš Staropramen. Jer naš cilj nije naučiti ljude diljem svijeta definiciju riječi pohoda, već im prenijeti osjećaj bezbrižne radosti i sreće. Dakle, želite li osjetiti duh Praga, prepustite se užitku vrhunskog piva, i - tamo ste! Pivili!
 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju