U moru slatkih ideja za nadolazeće blagdane, odlučila sam pripremiti taaako jednostavan, a opet taako fini recept za koji će vam trebati manje od pola sata pripreme. Radi se o kolačićima prema recepturi za liznere, no ovaj put u bezglutenskoj verziji.
Umjesto pšeničnog glatkog brašna koristila sam bezglutenski mix i heljdino brašno no vi možete koristiti umjesto heljdinog mljevene orahe, lješnjake ili bademe. Gotove kolačiće možete premazati pekmezom, Nutellom ili čokoladom, a možete ih i ostaviti ovako jednostavno savršene bez ikakvog nadjeva .
Još Barbarinih recepata potražite na njenom blogu Foodiona, Facebook stranici ili YouTube kanalu.
Božićni kolačići bez glutena
Sastojci:
100 g bezglutenskog mixa
25 g heljdinog brašna
25 g šećera u prahu
50 g maslaca
Prstohvat soli
1 jaje
Priprema:
1. U zdjeli pomiješajte brašno, šećer i sol.
2. Hladni maslac dodajte u zdjelu i promiješajte dok ne dobijete mrvičastu strukturu.
3. Zatim dodajte jaje i zamijesite glatko tijesto.
4. Gotovo tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku pola sata.
5. Upalite pećnicu na 180°C.
6. Tijesto razvaljajte po pobrašnjeloj površini na 1 cm debljine.
7. Pomoću raznih kalupa izrezujte oblike i stavite u kalup za pečenje. Ja sam u svoje utistnula pečat sa likom soba za efektniji izgled.
8. Kolačiće pecite kratko 5-8 minuta, pazite da ne potamne.
9. Pečene kolačiće ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi, a poslužiti ih možete spekmezom ili čokoladom.