Ovaj italo Purger prije dvadesetak godina vodio je kuhinju u tada najluksuznijem zagrebačkom hotelu InterContinental (današnji Westin), a potom su slijedili su angažmani u brojnim hrvatskim restoranima poput Allegra, Sorisa, Ville Dubrovnik, Incontra, Dubravkina puta i ondašnjeg Stefana u Bogovićevoj.

Priznati chef ispeglao je svoju virtuoznost dugogodišnjim radom u inozemstvu, u Francuskoj, Velikoj Britaniji, Americi i Japanu. Svojedobno je ovjenčan i Zlatnom kapom (Cappello d'Oro) zbog promicanja talijanske kuhinje u svijetu, a neki su restorani tijekom njegove "vladavine" dobili i Michelinove zvjezdice.

No Stefano ne mari za zvjezdice zbog kojih su si neki svjetski chefovi čak i oduzimali život kada bi ih izgubili. Za njega je glavna odlika talijanske kuhinje ljudi, oni koji kuhaju sa srcem, zbog malih rituala druženja za stolom, a najveće nagrade su mu osmjesi na licima ljudi za koje kuha.

U Hrvatskoj je ostao jer se zaljubio u Hrvaticu s kojom ima i dvije kćerke, a odnedavno je postao i djed! Doma većinom kuha njegova supruga, on kuha samo u posebnim prilikama, za blagdane kako bi joj pomogao. Njezino najdraže jelo mu je grah u kojem, kako kaže žlica stoji uspravno. Chef Cosattini kaže kako hrvatska kuhinja ima mnogo sličnosti s talijanskom pogotovo ona dalmatinska. No kao najveću grešku kako kod nas tako i u svijetu navodi prekuhavanje tjestenine. Zato je za nas pripremio jednu tjesteninu od sezonskog povrća koja se, naravno u Italiji jede kao predjelo i ostavio nam recept koji ćemo sigurno barem jednom tjedno raditi za svoje ukućane.

RECEPT- Pasta Paccheri all'ortolana

Sastojci: (za 4 osobe)

400g tjestenine paccheri
Pola patlidžana narezanog na sitne kockice
1 tikvica narezana na sitne kockice
1 paprika narezana na sitne kockice
4 žlice umaka od rajčice
Sol papar
Nekoliko listića svježeg bosiljka
1 mozzarella di buffalo
2dcl vrhnja
Pola šalice parmezana
3 žlice maslinovog ulja

Priprema:
1. Na vruće maslinovo ulje stavite sitne narezane kockice povrća i prepecite ih sa svih strana.

2. Zatim ih posolite i popaprite te im dodajte umak od rajčice, a pred kraj malo svježeg bosiljka.

3. Tjesteninu skuhajte tako da bude al dente te ju, kad je gotova direktno iz slane vode prebacite u tavu s umakom. Dodajte joj malo parmezana te sve dobro sjedinite.

4. Napravite kremu od mozzarele tako da je stavite u zagrijano vrhnje, kratko kuhate te ju štapnim mikserom izmiksate.

5. Tjesteninu poslužite tako da na dno tanjura stavite dvije žlice kreme od mozzarelle i na nju tjesteninu. Ukrasite s nekoliko listića bosiljka.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju