• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #što kuhati

Tjedan talijanske kuhinje: Prejednostavna tjestenina chefa Stefana Cosattinija

Povodom Tjedna talijanske kuhinje u organizaciji ICE (Talijanski institut za vanjsku trgovinu) uvukli smo se u kuhinju jednog od njezinih najvećih promotora u Hrvatskoj, chefu restorana hotela Le Premier Stefanu Cosattiniju.
Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 19.11.2022 13:50 komentari
viber Created with Sketch.
Pasta Paccheri all\'ortolana
Pasta Paccheri all\'ortolana (Foto:Sandro Sklepić)

Galerija Pasta Paccheri all'ortolana 2 Pasta Paccheri all\'ortolana 2 Pasta Paccheri all\'ortolana 2 Pasta Paccheri all\'ortolana 2

U trendu Cacio e Pepe Korak po korak Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka Celer je sjajan dodatak juhama i varivima 5 eura za kilogram Bez ovog povrća nema niti jedne dobre juhe i variva, a čini čuda za zdravlje Pita od naranče i čokolade Za 15 minuta Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče

 

Ovaj italo Purger prije dvadesetak godina vodio je kuhinju u tada najluksuznijem zagrebačkom hotelu InterContinental (današnji Westin), a potom su slijedili su angažmani u brojnim hrvatskim restoranima poput Allegra, Sorisa, Ville Dubrovnik, Incontra, Dubravkina puta i ondašnjeg Stefana u Bogovićevoj.

Priznati chef ispeglao je svoju virtuoznost dugogodišnjim radom u inozemstvu, u Francuskoj, Velikoj Britaniji, Americi i Japanu. Svojedobno je ovjenčan i Zlatnom kapom (Cappello d'Oro) zbog promicanja talijanske kuhinje u svijetu, a neki su restorani tijekom njegove "vladavine" dobili i Michelinove zvjezdice.

No Stefano ne mari za zvjezdice zbog kojih su si neki svjetski chefovi čak i oduzimali život kada bi ih izgubili. Za njega je glavna odlika talijanske kuhinje ljudi, oni koji kuhaju sa srcem, zbog malih rituala druženja za stolom, a najveće nagrade su mu osmjesi na licima ljudi za koje kuha.

U Hrvatskoj je ostao jer se zaljubio u Hrvaticu s kojom ima i dvije kćerke, a odnedavno je postao i djed! Doma većinom kuha njegova supruga, on kuha samo u posebnim prilikama, za blagdane kako bi joj pomogao. Njezino najdraže jelo mu je grah u kojem, kako kaže žlica stoji uspravno. Chef Cosattini kaže kako hrvatska kuhinja ima mnogo sličnosti s talijanskom pogotovo ona dalmatinska. No kao najveću grešku kako kod nas tako i u svijetu navodi prekuhavanje tjestenine. Zato je za nas pripremio jednu tjesteninu od sezonskog povrća koja se, naravno u Italiji jede kao predjelo i ostavio nam recept koji ćemo sigurno barem jednom tjedno raditi za svoje ukućane.

RECEPT- Pasta Paccheri all'ortolana

Sastojci: (za 4 osobe)

400g tjestenine paccheri
Pola patlidžana narezanog na sitne kockice
1 tikvica narezana na sitne kockice
1 paprika narezana na sitne kockice
4 žlice umaka od rajčice
Sol papar
Nekoliko listića svježeg bosiljka
1 mozzarella di buffalo
2dcl vrhnja
Pola šalice parmezana
3 žlice maslinovog ulja

Priprema:
1. Na vruće maslinovo ulje stavite sitne narezane kockice povrća i prepecite ih sa svih strana.

2. Zatim ih posolite i popaprite te im dodajte umak od rajčice, a pred kraj malo svježeg bosiljka.

3. Tjesteninu skuhajte tako da bude al dente te ju, kad je gotova direktno iz slane vode prebacite u tavu s umakom. Dodajte joj malo parmezana te sve dobro sjedinite.

4. Napravite kremu od mozzarele tako da je stavite u zagrijano vrhnje, kratko kuhate te ju štapnim mikserom izmiksate.

5. Tjesteninu poslužite tako da na dno tanjura stavite dvije žlice kreme od mozzarelle i na nju tjesteninu. Ukrasite s nekoliko listića bosiljka.

 

  • #što kuhati
  • #Stefano Cosattini
  • #tjedan talijanske kuhinje
  • #Italija
  • #ice
  • #tjestenina
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Hoće li mu svijet konačno vratiti dug? Egipat otvorio vrata čudesnog muzeja nadomak piramida
Gem
Hoće li mu svijet konačno vratiti dug? Egipat otvorio vrata čudesnog muzeja nadomak piramida
Kremasto varivo s piletinom i njokima recept
U jednom loncu
Fino i lako se sprema: Pileće varivo s njokima pravi je izbor za studeni
Skrivene prijetnje iz kuhinje: 10 namirnica koje mogu biti opasne ako u njima pretjeramo, ili ih pripremamo na pogrešan način
Tamna strana
Skrivene prijetnje iz kuhinje: 10 namirnica koje mogu biti opasne ako u njima pretjeramo, ili ih pripremamo na pogrešan način
Zašto je moja prometna traka uvijek najsporija? Odgovor na pitanje kako je nastao Murphyjev zakon
Istina ili mit?
Zašto je moja prometna traka uvijek najsporija? Mogući odgovor na svakodnevno pitanje
Autentičan seoski mir s pogledom na planinu: Topla baza za istraživanje Velebita
Pod Velebitom
Autentičan seoski mir s pogledom na planinu: Topla baza za istraživanje Velebita
Kako "efektom grude snijega" možemo promijeniti svijet: Zeleni savjeti Marine Matijević koje svi trebamo čuti
#neOKOLIŠaj
Kako "efektom grude snijega" možemo promijeniti svijet: Zeleni savjeti Marine Matijević koje svi trebamo čuti
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Korak po korak
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Stabljike celera zašto su dobre za zdravlje
5 eura za kilogram
Bez ovog povrća nema niti jedne dobre juhe i variva, a čini čuda za zdravlje
Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče
Za 15 minuta
Jednostavna, ukusna i zdrava: Pita od naranče i čokolade koja se ne peče
Tjedni jelovnik naopaka jela od 3.11 do 9.11. 2025.
Tjedni jelovnik
"Naopaki", ali tako dobri recepti: 7 prefinih jela u kojima ćemo uživati do nedjelje
Mesne okruglice u kremastom umaku recept
Nećete im moći odoljeti
Imamo recept za najbolje mesne okruglice, a poslužuju se u divnom kremastom umaku
Piletina au poivre recept
Ma, divota!
Ovako dobra pileća prsa već dugo nismo jeli, a rade se u jednoj tavi za svega pola sata

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Anušić osudio incident u Splitu: To samo šteti hrvatskoj državi
Aktualne teme
Anušić: "Pustite više nek' ide tamo gdje joj je mjesto, u muzeje, u vražju mater"
Pobjegao opasni kriminalac iz psihijatrijske bolnice: Strahuje se da će ostvariti svoju grozomornu prijetnju
Drama u Njemačkoj
Opasan kriminalac pobjegao iz psihijatrijske bolnice: Strahuje se da će ostvariti svoju grozomornu prijetnju
Vozači ugledali vozili koje krivuda 140 km/ h po autocesti bez kontrole: Kada su ga sustigli, šokirali su se prizorm koji su ugledali
Policija ih ulovila
Auto krivudao autocestom pri 140 km/h: Vozači ga sustigli i šokirali se kada su ugledali par
show
Thompson oštro odgovorio Tomaševiću
oštra reakcija
Thompson odgovorio Tomaševiću: Objavio dokument koji mijenja sve?
Janica Kostelić na premijeru filma Ivice Kostelića došla s partnerom
rijetki prizori
Janica Kostelić na važan događaj svog brata stigla s partnerom, kojeg inače skriva od javnosti
Saša Broz podijelila fotografije s kćeri Sarom Haas
uspješna je
Kako izgleda praunuka Josipa Broza Tita? Promijenila je prezime, a poznato je i čime se bavi
zdravlje
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Financijska potpora
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Nevjerojatno otkriće: COVID cjepivo pomaže u borbi protiv ove teške bolesti!
Rezultati su nevjerojatni
Nevjerojatno otkriće: COVID cjepivo pomaže u borbi protiv ove teške bolesti!
Trbušni tifus: Kako se prenosi i koji su simptomi iskorijenjene bolesti koja se pojavila u susjedstvu?
Evo tko se treba cijepiti
Trbušni tifus: Kako se prenosi i koji su simptomi iskorijenjene bolesti koja se pojavila u susjedstvu?
zabava
Kako postaviti suncobran na zatvoreni balkon? Urnebesna majstorija nasmijala prolaznike
Zanimljivo rješenje
Kako postaviti suncobran na zatvoreni balkon? Urnebesna majstorija nasmijala prolaznike
Samo se pravi znalci snalaze u svim kategorijama – jeste li među njima?
Pokažite što znate!
Samo se pravi znalci snalaze u svim kategorijama – jeste li među njima?
Mislite da sve znate? Ovaj kviz može zbuniti čak i najiskusnije kvizaše
Jeste li na razini zadatka?
Mislite da sve znate? Ovaj kviz može zbuniti čak i najiskusnije kvizaše
tech
Starlink je na prvoj liniji udara nepredvidljive prijetnje iz središta Sunčevog sustava
Više satelita - veća opasnost
Starlink je na prvoj liniji udara nepredvidljive prijetnje iz središta Sunčevog sustava
Kinezi pustili u pogon prvu svjetsku tvornicu za serijsku proizvodnju letećih automobila
Prvi u svijetu
Kinezi pustili u pogon prvu svjetsku tvornicu za serijsku proizvodnju letećih automobila
On može zaustaviti AI: Tko je ovaj čovjek i kakva je njegova moć nad OpenAI-jem?
Sigurnost prije profita
On može zaustaviti AI: Tko je ovaj čovjek i kakva je njegova moć nad OpenAI-jem?
sport
HRVATSKA – FARSKI OTOCI Evo kad počinje prijenos, u akciji nova imena
NA NOVOJ TV I GOL.HR-U!
HRVATSKA – FARSKI OTOCI Evo kad počinje prijenos, u akciji nova imena
Drama u taboru Celte Vigo: Pokvario im se avion, nisu mogli doći u Zagreb
otkazali trening
Drama u taboru Celte Vigo: Pokvario im se avion, nisu mogli doći u Zagreb, javili su da ništa od zakazanog termina
Rijeka promijenila ime stadiona: Više se neće zvati Rujevica
pala je odluka
Rijeka promijenila ime stadiona
tv
U dobru i zlu: Došao je trenutak istine - napokon će se sve saznati
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Došao je trenutak istine - napokon će se sve saznati
Kumovi: Ne mogu više izdržati razdvojenost - napokon su popustili ljubavi
KUMOVI
Ne mogu više izdržati razdvojenost - napokon su popustili ljubavi
MasterChef: U moru tekućih krema Antonija i Damjan osvojili karticu! Ostali dobili jezikovu juhu!
ŽIRI RAZOČARAN
U moru tekućih krema Antonija i Damjan osvojili karticu! Ostali dobili jezikovu juhu!
putovanja
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Korak po korak
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Stabljike celera zašto su dobre za zdravlje
5 eura za kilogram
Bez ovog povrća nema niti jedne dobre juhe i variva, a čini čuda za zdravlje
Nevjerojatni otok veličine nogometnog igrališta na kojem živi 300 ljudi
Nema struje, nema vode
Nevjerojatni otok veličine nogometnog igrališta na kojem živi 300 ljudi
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
kamikaze na cesti
Danska u panici zbog kineskih autobusa koji su trebali voziti Zagrebom: Moguće ih je isključiti iz daljine
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
brak iz interesa
Mađarska ostaje bez ruske nafte - i sada se mora pomiriti s Hrvatskom
lifestyle
Elin Kostelić u maloj crnoj haljini i gležnjačama na premijeri filma 'Freedom'
Stajling za premijeru
Elin Kostelić: Mala crna haljina i obične gležnjače za izdanje koje slavi jednostavnu eleganciju
Najpopularnija imena za djevojčice i dječake u 2025. godini
Stigli podaci
Jeste li iznenađeni? Ovo su najpopularnija imena za dječake i djevojčice u 2025. godini
Recept za cheesecake kocke s bundevom
Savršenstvo!
Kad bismo morali izdvojiti jedan kolač s okusom jeseni – to bi bio ovaj. Pročitajte recept
sve
HRVATSKA – FARSKI OTOCI Evo kad počinje prijenos, u akciji nova imena
NA NOVOJ TV I GOL.HR-U!
HRVATSKA – FARSKI OTOCI Evo kad počinje prijenos, u akciji nova imena
Thompson oštro odgovorio Tomaševiću
oštra reakcija
Thompson odgovorio Tomaševiću: Objavio dokument koji mijenja sve?
Janica Kostelić na premijeru filma Ivice Kostelića došla s partnerom
rijetki prizori
Janica Kostelić na važan događaj svog brata stigla s partnerom, kojeg inače skriva od javnosti
Torta od ricotte i kruške s biskvitom od lješnjaka
Dolce vita

Nije tiramisu! Talijanski desert chefa Stefana Cosattinija za prste polizati

Iako je tiramisu jedan od najpoznatijih talijanskih deserata, u Tjednu talijanske kuhinje u organizaciji Talijanskog instituta za vanjsku trgovinu (ICE) chef luksuznog restorana Le Premier Stefano Cosattini odlučio nas je upoznati s jednom finom i našim susjedima vrlo poznatom slasticom – tortom od kruške i ricotte s biskvitom od lješnjaka.

NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Tripice Zanimljivosti
    Bye-bye, mamurluče!

    Hrana koja "diže iz mrtvih" nakon novogodišnjeg tuluma

  • Torta od ricotte i kruške s biskvitom od lješnjaka Hrana i piće
    Dolce vita

    Nije tiramisu! Talijanski desert chefa Stefana Cosattinija za prste polizati

  • Tjestenina u kremastom umaku od zrnatog sira Hrana i piće
    Manje kalorija

    Evo kako se radi savršeno kremasta tjestenina sa sirom koja ima iznenađujuću količinu proteina

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close