Nakon jednostavne tjestenine sa sezonskim povrćem i još jednostavnijeg recepta za patlidžane alla parmigiana, vrijeme je za slatko.

Jedan od najvećih promotora talijanske kuhinje u Hrvatskoj, ali i u svijetu ovim nam je receptom želio proširiti vidike, s obzirom na to da, kako kaže, mnogi ljudi u svijetu kada je o talijanskim slasticama riječ ne vide dalje od tiramisua. Pravi izbor se prema tome činila jedna prava prozračna jesenska torta koja se topi pod nepcem.

Torta od ricotte i krušaka s biskvitom od lješnjaka

Sastojci:

za biskvit

1 šalica brašna 
1 šalica mljevenih lješnjaka
4 jaja

1 šalica šećera
150 g rastopljenoga maslac
pola žličice sjemenki vanilije

za karamelizirane kruške

2 kruške
4 žlice smeđeg šećera

50g maslaca

za kremu

450g ricotte

15g želatine

šalica i pol šlaga

šalica šećera


  Torta od ricotte i kruške s biskvitom od lješnjaka Torta od ricotte i kruške s biskvitom od lješnjaka (Foto: Screenshot/Nova Studio)

Priprema:


1. Prvo pripremite biskvit. Izmiksajte jaja sa šećerom u pjenastu kremu te im dodajte rastopljeni maslac i sjemenke vanilije, a potom i brašno pomiješano s mljevenim lješnjacima. Napunite kalupe otprilike centimetar i pol od dna i stavite peći na 205 Celzijevih stupnjeva oko 13 minuta. 

2. Kratko skuhajte polovice kruške u vodi i šećeru (u sirupu) pa ih narežite na male kockice koje ćete karamelizirati. Na malo maslaca stavite četiri žlice smeđeg šećera pa kad se već skoro rastopi, ubacite kockice kruške i prevrtite ih nekoliko puta kako bi se karamelizirale. Kratko kuhajte dok ne dobiju lijepu zlatnosmeđu boju te ostavite sa strane.

3. Četiri listića želatine stavite u hladnu vodu na nekoliko minuta, a zatim ih ocijedite i zagrijte u lončiću.

4. Za to vrijeme u ricottu stavite šećer i sve dobro sjedinite. U rastopljenu želatinu potom stavite malo ricotte i promiješajte prije no što je izlijete u ostatak smjese. Time ćete spriječiti stvaranje grudica u kremi.

Torta od ricotte i kruške s biskvitom od lješnjaka Torta od ricotte i kruške s biskvitom od lješnjaka (Foto: Screenshot/Nova Studio)

5. Na ohlađeni biskvit stavite polovicu kreme od ricotte, karamelizirane kruške pa ostatak kreme koju zatim pokrijete s drugim biskvitom. Ostavite u hladnjaku na dva do tri sata.

6. Tortu ukrasite šećerom u prahu i s nekoliko kapljica umaka od čokolade. U slast!

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju