U podnožju padina Učke i svega nekoliko minuta od opatijske rivijere nalazi se odlična baza za istraživanje kvarnerskog zaleđa, ali i mala oaza idealna za hedonistički odmor. Obiteljsko imanje Stancije Kovačići u mjestu Matulji, nedaleko od Opatije, godinama uveseljava gurmane kreativnim mediteranskim jelima pripremljenim od lokalnih namirnica. Potpisuje ih chef Vinko Frlan, koji je nakon dugogodišnjeg rada u kastavskom restoranu Kukuriku odlučio ostvariti svoj san. Staru obiteljsku kuću s kraja 19. stoljeća u kojoj je nekada bila kovačnica prenamijenio je u restoran koji je postepeno rastao. Od lijepog rustikalnog interijera s kaminom do prostrane terase u zelenilu okružene vrtom iz kojeg dopiru mirisi ružmarina, mažurana i lavande, mic po mic otvorila se mogućnost smještaja. Stancija nudi i pet soba za smještaj gostiju s pogledom na obližnje obronke Parka prirode Učka.

Sobe za goste Sobe za goste (Foto: Stancija Kovačići)

Ovog mjeseca obitelj Frlan osobito se ponosi netom dovršenim bazenom u kojem gosti mogu potražiti osvježenje za toplih dana. Osim zbog brojnih mogućnosti za aktivan odmor, poput istraživanja obližnjih planinarskih staza, lijepog smještaja i odlične kuhinje gosti se u stanciju vjerno vraćaju radi srdačnosti domaćina. Vinko i supruga Danijela znaju kako učiniti da se svi osjećaju dobrodošlo u njihovom domu.

Janjetina i školjke Janjetina i školjke (Foto: NB)

Od doručka koji je pripremljen kao kod kuće – ili bake na selu, do originalnih jela Kvarnera i Istre koja se služe za ručak i večeru. Topli domaći kruščići, domaća jetrena paštetu s marmeladom od luka, i mirisni džemovi, kao i sve ostalo što stiže na stol za dobro jutro ne može se kušati nigdje drugdje. Chef Vinko Frlan sam bira namirnice, a što može – priprema domaće, poput kruha od različitih vrsta brašna s dodacima začinskog i samoniklog bilja te neodoljive tjestenine i njoka koji se ovisno o sezoni kombiniraju sa šparogama, tartufima, boškarinom

> Veličanstveni Kotli: Video zbog kojeg ćete poželjeti otputovati u Istru

Preporuka kuće su i jela ispod peke, mesne i riblje delicije, kao i vrhunske kombinacije u kojima se spaja more sa šumom - poput školjki s mladom janjetinom. Krafi punjeni skutom od lisičarki i kozica, domaći pljukanci s repom grdobine, juneći carpaccio s mladim grobničkim sirom, bikovi obrazi, grašnjaki punjeni teletinom, terina od hobotnice i kozica, salata od paski i marinada od trilje ili tuna steak samo su neka od jela s menija koja najavljuju gozbu za sva osjetila. Vinska karta sadrži isključivo hrvatska vina, a vinoljupci koji žele znati više mogu prisustvovati i večerima na kojima se predstavljaju ponajbolji vinari.

U zelenilu... U zelenilu... (Foto: Stancija Kovačići)

Za goste željne dodatnog znanja o gastronomiji, organizira se škola primorske kuhinje. Tako se u proljeće zajedničkim snagama pripremaju jela sa šparogama, u jesen su zvijezde kuhinje vrganji, a u karnevalsko doba može se naučiti ponešto o tradicionalnim slasticama. Osluškujući prirodu i darove mora, virtuoz kreativne mediteranske kuhinje Vinko Frlan ne prestaje iznenađivati svojim umijećem, u koje će se svatko sam najbolje uvjeriti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju