Posjetitelji splitskog kulinarskog dvoboja između vrhunskih splitskih chefova Željka Nevena Bremeca i Brace Sanjina uživali su u pivskim zalogajčićima, dok su vrhunski chefovi sa svojim timovima pripremali delicije na bazi svježih namirnica, ribe i kvalitetnog piva raznovrsnih okusa.

Predsjednik stručnog žirija, Veljko Barbieri uvodno je naveo kako je spajanje hrane i piva poznato od vremena starih Grka: „Stari Grci osim vina, što nam je dobro poznato, konzumirali su i proizvodili pivo te kuhali s pivom, tako da nas ne treba čuditi što se ta praksa vraća i u suvremenoj gastronomiji. Pivo je nježno vezivno tkivo i kolijevka onoga odakle potječemo.“


Da se pivo izvrsno spaja s različitim namirnicama – posebno mesnim specijalitetima i gulašima kojima daje poseban, bogat okus je uglavnom prihvaćena činjenica, ali ideja pripreme ribljih specijaliteta na bazi piva je novost prema kojoj Dalmatinci nisu bili pretjerano povjerljivi. Znatiželja je privukla brojne posjetitelje u Đardin gdje su imali priliku kušati tempuru od Pan Radlera, rižot sa škampima, kozicama i Zlatnim Panom te filet šampijera s hollandaise umakom i pivom, što je pripremio Željko Neven Bremec, dok je Braco Sanjin pripremio bakalar u umaku od pečenih škampi s Tamnim Panom.


Stručni žiri - gastronomski stručnjak Veljko Barbieri, glumica Nives Ivanković i direktorica TZ Split Alijana Vukšić u konačnici su se našli u popriličnom problemu oko odluke o pobjedniku i ukusnijem jelu. Moderatori Joško Bonaći i Danni Matijaca inzistirali su na odluci, no tročlani žiri smatrao je da se između dva vrhunska jela koja su splitski chefovi predstavili, oba jela bila za prvo mjesto.


Kako nismo bili u mogućnosti pratiti ovaj sjajan i više nego zanimljiv  dvoboj, sljedeći put garantiramo da neće proći bez nas! Pivili!!!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju