1. Ispecite kokice na uobičajeni način, pa ih umjesto s maslacem - 'začinite' masnoćom od rastopljenog špeka. A po potrebi dodajte i nešto omiljenog naribanog sira.

2. Napravite umak za čips od dva zrela avokada koje ste pomiješali s jednom nasjeckanom rajčicom, malo crvenog luka i korijanderom, jednim feferonom i prženim špekom smrvljenim u prah.

3. Ćufte sa špekom! U mesne okruglice dodajte komadiće već prženog špeka, ili nasjeckanu dimljenu slaninu, pa jelo pripremite na uobičajeni način.

4. Napunite očišćene klobuke šampinjona sa smjesom sastavljenom od nasjeckanog peršina, naribanog parmezana, malo krušnih mrvica, komadića isprženog špeka i maslinovog ulja pa ih stavite peći u pećnici dvadesetak minuta na oko 175 stupnjeva Celzija.


5. Na malo ulja popržite komadiće pancete i jedan luk, dodajte nasjeckanu rajčicu iz konzerve, pa pirjajte, dok se svi sastojci dobro ne sljube, a potom poslužite s kuhanom tjesteninom – najbolje špagetima.

6. Pizza sa špekom!

7. Ispržite šaku nasjeckanog špeka s nešto luka, dodajte grančicu-dvije timijana, podlijte pivom, pa u ovoj aromatičnoj tekućini kuhajte dagnje oko pet minuta, dok se ne otvore.

8. Ispecite slane muffine s dodatkom špeka!

9. Poboljšajte okus jednostavne salate od mozzarelle, rajčice i maslinovog ulja s komadićima prženog špeka.

10. Ispržite savršene kriške špeka, pa ih umočite u karamelu i poslužite kao dio slatkog deserta.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju